Mozart slobodne riječi?

Tko je uporan na kraju uspije! Riječ je o kontroverznome nizozemskom parlamentarcu Geert Wildersu, koji je u drugom pokušaju nakon prvotne zabrane ipak uspio doći u Veliku Britaniju. U prošlogodišnjem pokušaju vraćen je s aerodroma kući! Zabrana prošle godine uslijedila je nakon njegova anti-islamskog filma i procjene da njegov posjet može imati samo negativne posljedice na otoku. U međuvremenu, iako se ništa se nije promijenilo, Wilders će sada imati prigodu pokazati taj isti film i to svojim kolegama iz oba doma parlamenta. Stigao je na poziv: barunice Cox i vođe britanske Stranke neovisnosti lorda Pearsona.

17-minutni film Wilders je 2008. objavio na internetu i tada je izazvao buru nezadovoljstva i bijesa u muslimanskom svijetu. Najkraće, Nizozemac povezuje Kur'an s terorizmom, nazivajući ga i fašističkom knjigom. Namjera filma nije bila vrijeđanje iako ljudi mogu biti povrijeđeni, znam to! I što onda? To je njihov problem, ne moj. Tako o posljedicama svoga uratka na javno mišljenje razmišlja sam Wilders.

U samoj Nizozemskoj ministar vanjskih poslova Maxim Verhagen bio je među užasnutim, upozoravajući tada na opasnost koju film može prouzročiti nizozemskim kompanijama, vojnicima i svima ostalima koji se nalaze u inozemstvu. Još je bilo svježe sjećanje na događaje iz 2006. i objave karikatura Muhameda, nakon čega su uslijedili žestoki prosvjedi muslimanskog svijeta.

Ne zaboravimo, Nizozemska je zemlja koja je kroz godine postala domovina i brojnim izbjeglicama iz Afrike i Azije, mahom muslimanskih zemalja, koji su tu pronašli utočište i početak novog života.

Jedna od najpoznatijih je sigurno Ayaan Hirsi Ali, Somalijka odgojena u strogoj muslimanskoj obitelji pobjegla je od ratova , premlaćivanja, sakaćenja i dogovorenog braka i zatražila azil u Nizozemskoj. Tu se borila za prava muslimanki i reformu islama, navlačeći na sebe neprijateljstvo reakcionarnih islamista i ne malog broja političara. Isticala je:...ravnopravnost svakog pojedinca te njegovo pravo da misli slobodno i ne bude ničiji rob - tako dugo dok ne prijeti građanskom miru i slobodi drugih....upravo sam ovdje i ja postala privržena idealu slobode. Mnogi njezini sunarodnjaci nisu je željeli razumjeti, vjerska isključivost bila je jača od svega. Na valu te isključivosti, prijetnji, na kraju i ubojstva redatelja Thea Van Gogha s kojim je Ayaan Hirsi Ali surađivala, rastao je i raste utjecaj Geerta Wildersa.

Geert Wilders otprije je poznat po svojim stajalištima u vezi s islamom zbog čega su i njemu uslijedile prijetnje smrću ali i sudski procesi u domovini. Posljednjih pet godina on ima 24 satnu policijsku zaštitu!

Nadimak mu je Mozart zbog platinasto plave kose. On sebe smatra borcem za slobodu riječi! U jednom intervjuu izjavio je da prezire nasilje, a želi raspravu o slobodi govora i prijetnji islamizacijom zapadnih društava! Čelnik je Slobodarske stranke koja sukladno vođi islam naziva zaostalom religijom, zahtijeva zabranu nošenja marama u javosti i uspoređuje Kur'an s Mein Kampfom!

Ta i takva stranka, međutim na nedavnim izborima postaje najveća u dva nizozemska grad: Almereu i Den Haaguu. Golemo veselje u stranci koja u tome vidi prvi korak prema parlamentarnim izborima 9. lipnja! Osvojit ćemo Nizozemsku, poručuju biračima. Mnogi Geerta Wildersa ionako već vide kao šampiona slobode govora i prihvatljiva kandidata! Inače, zbog širenja mržnje i diskriminacije protiv Wildersa u tijeku je sudski proces, koji se nastavlja u ljeto. U slučaju da se proglasi krivim, mogao bi dobiti i dvije godine zatvora!

Bit će isključen iz javnog života, no to neće riješiti problem ekstremizma i isključivosti! Problem svakog pojedinca koji u demokraciji uživajući građanske slobode kao univerzalno pravo, zaboravlja na obveze koje to pravo nameće!