Skoro 17 milijuna zaraženih diljem svijeta

U svijetu se broj zaraženih koronavirusom približio 17 milijuna. Indija ima više od 4 milijuna zaraženih i postala je treća država na svijetu po broju oboljelih, nakon SAD-a i Brazila.

U Australiji, koja će produljiti zabranu putovanja za još barem tri mjeseca, stanovnici prosvjeduju protiv strožih epidemioloških mjera. Australska policija sukobila se s prosvjednicima koji se protive strožim mjerama za suzbijanje širenja koronavirusa. U Melbourneu se od sutra uvodi policijski sat, ali i druga ograničenja kretanja.

- Nije sigurno, nije pametno, nije zakonito. Zapravo je apsolutno sebično da ljudi prosvjeduju. Jedini prosvjed na kojem bismo trebali biti, jedini argument, jedina borba u kojoj bismo trebali sudjelovati je ona protiv ovog virusa, rekao je Daniel Andrews, premijer savezne države Victorije.

S gotovo pola milijuna zaraženih i više od 11.000 podleglih bolesti COVID-19, Čile je jedna od država Latinske Amerike koja se suočila s najžešćom epidemijom izazvanom koronavirusom. No, u posljednja 2 mjeseca broj zaraženih kontinuirana opada, pa u zemlji, nakon mjeseci potpune karantene, počinju razmišljati o postupnom ukidanju strogih mjera.

- Svi se štitimo i smanjujemo fizičke kontakte, tako i mogućnost infekcije. No ne poduzmu li se mjere, došlo bi do novog porasta broja zaraženih, što ne bi bio drugi val epidemije. U Čileu nismo dovoljno nadzirali širenje bolesti, smatra Christian Garcia, epidemiolog na Sveučilištu Santiago.

S 86.432 slučaja u 24 sata Indija je premašila 4 milijuna zaraženih i postala treća država na svijetu, nakon SAD-a i Brazila, koja je prešla taj broj zaraženih koronavirusom. To je ujedno globalni dnevni rekord oboljelih od bolesti COVID-19, pa stručnjaci upozoravaju kako bi se pandemija u toj zemlji mogla oteti kontroli.

- Dnevni broj pozitivnih povećava se, nema sumnje u to, ali ti brojevi moraju se promatrati u kontekstu ukupnog stanovništva Indije. Druga smo najmnogoljudnija zemlja na svijetu, rekao je Rajesh Bhushan, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Indije.

Smrtnost je u Indiji, s obzirom na velik broj zaraženih, i dalje relativno niska. Do sada je bolesti podleglo 67.376 Indijaca.