Rouhani: Nijedna prijateljska zemlja nije pomogla Iranu u doba korone

Iranski predsjednik Hasan Rouhani u subotu je rekao da nijedna prijateljska zemlja nije pomogla Iranu pod režimom američkih sankcija što su teško pogodile gospodarstvo posustalo zbog pandemije koronavirusa.

S više od 380.000 potvrđenih zaraženih koronavirusom i više od 22.000 umrlih, Iran je na Bliskom istoku među najteže pogođenim državama koronavirusom.

- Prošlih mjeseci otkako je koronavirus ušao u našu zemlju... nitko nam nije pritekao u pomoć, rekao je Rohani u izjavi koju je prenosila iranska televizija.

Kad bi Sjedinjene Države "imale imalo čovječnosti i pameti", ponudile bi ukidanje sankcija na godinu dana zbog koronakrize". No SAD je "daleko bešćutniji i zao", pa je umjesto toga "nametnuo nove sankcije i pritiske u tih proteklih sedam mjeseci koronavirusa", rekao je iranski predsjednik.

Istodobno,"baš nijedna prijateljska zemlja nije nam rekla u vrijeme koronavirusa da će se iz humanih razloga 'suprotstaviti Americi' i poslovati s Iranom unatoč američkoj prijetnji odmazdom.

Sjedinjene Države zaprijetile su sankcijama svakome tko bude poslovao s Iranom.

Sankcije su dio američkih napora da sreže iranske prihode od nafte. 

Američki predsjednik Donald Trump povukao je jednostrano SAD  2018. godine iz Međunarodnog  sporazuma o nuklearnom oružju i nametnuo Iranu nove sankcije zbog spornog nuklearnog programa.