Zagreb: 53 novozaraženih, oboljela djelatnica KB-a Sveti Duh

U Zagrebu su 53 novozaražene osobe koronavirusom, a oboljela je i zdravstvena djelatnica KB-a Sv. Duh te je za sedmero djelatnika te ustanove određena mjera samoizolacije, kao i nezdravstvena djelatnica privatnog Doma za starije, priopćio je u nedjelju Nastavni zavod za javno zdravstvo.

-
Koronavirus - najnovije informacije

- U zdravstveni sustav možemo očekivati da će virus kontinuirano ulaziti ako ne budemo ekstremno disciplinirani, ali nemoguće je otkriti otkuda. Znamo da sve svjetske studije pokazuju da je u 90%-93% riječ o asimptomatskim bolesnicima, objasnio je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

"U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' provedeno je 480 testiranja na koronavirus. U Gradu Zagrebu zabilježena su 53 slučaja novooboljelih. Posljedično, za 85 osoba izrečena je mjera samoizolacije", navodi Nastavni zavod u priopćenju.

Od 53 novooboljelih, njih sedam je, kako navode, za sada negativne epidemiološke anamneze, 39 su kontakti s pozitivnim osobama nakoronavirus, a kod dvije novooboljele osobe moguće je izlaganje tijekom godišnjeg odmora u Novalji. Kod jedne osobe epidemiološka obrada traje, a dvije su došle iz Bosne i Hercegovine. Za dvije osobe moguće je izlaganje na svadbama u Sesvetama.

Oboljela je jedna zdravstvena djelatnica Kliničke bolnice Sveti Duh te je za sedmero djelatnika te ustanove određena mjera samoizolacije. Također je novooboljela i nezdravstvena djelatnica privatnog Doma za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba, a epidemiološka je obrada u tijeku.

"Trenutačno je u Gradu Zagrebu 635 aktivnih slučajeva, a 1715 osoba je u samoizolaciji", navodi Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Podsjeća da je radno vrijeme drive-in testiranja vikendom i blagdanima od 8 do 12 sati.