Misno slavlje ludbreške Svete nedjelje

Ludbreg je svake godine prve nedjelje u rujnu mjesto susreta hodočasnika iz cijele Hrvatske i okolnih zemalja. Misno slavlje Ludbreške svete nedjelje održano je i ove godine, ali u skromnijem izdanju.

Prijašnjih se godina ni igla nije mogla provući između mnogobrojnih hodočasnika koji u centru svijeta slave čudo - kada se prije šest stoljeća na misi u kaležu pojavila krv. Danas - nekoliko tisuća vjernika.

U Ludbregu izaslanstva Vlade i Hrvatskog sabora. Zanimljivo je - upravo se Hrvatski sabor zavjetovao davne 1739. da će ovdje podignuti kapelu u čast Presvete Krvi Kristove u vrijeme kada je harala - kuga.

- Ako treba poruku reći onda je to da svi zajedno možemo i protiv ove pošasti, srećom puno blaže nego prije tri stoljeća, se boriti, poručio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.

- Puno je simbolike danas ovdje u Ludbregu, jako puno poruka koje su primjerene današnjem načinu života i koliko je toga zajedničko s tim vremenom, rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

- Ovaj dan je dan kada predstavnici Hrvatskog sabora dolaze svake godine da bi ispunili zavjet tako da nam je drago da sam tu ispred Domovinskog pokreta, rekao je potpredsjednik Hrvatskog sabora Miroslav Škoro.

Oko Dana ludbreške Svete nedjelje gradi se ovdje vjerski turizam. Pomrsila je i njima račune epidemija - no grad legendi i čuda sigurno će iz toga izaći jači.