Ceh krize, val otpuštanja nitko ne priželjkuje

Zbrojimo li povećane troškove zbog pandemije i smanjene prihode zbog gospodarske neaktivnosti, kriza izazvana koronavirusom proračun je stajala 21 milijardu kuna. Državna je blagajna prazna pa se za brz oporavak poduzetnici uzdaju u europski novac.

- Ćorić: Nadamo se manjem padu BDP-a

Samo 16 kruzera ove je godine plovilo hrvatskim dijelom Jadrana. Zamro je kongresni turizam, stali dogadaji i skupovi. Najugroženiji prijevoznici, s 20000 zaposlenih, na rubu su propasti.

Marko Slišković, Odbor za prijevoz, udruga Glas poduzetnika, poručuje da ovu djelatnost mogu spasiti bespovratna sredstva i nove linije za likvidnost. Ukoliko nećemo do listopada znati što nas čeka mislim da ide veliki val otpuštanja, 80% tvrtki kreće u likvidaciju, upozorava.

Putničkim agencijama promet je 80% manji nego lani

U svijetu je 57% turista prestalo putovati, to su milijarde dolara gubitka pa i u Hrvatskoj.Velik broj putničkih agencija je na respiratoru, održavamo se , bilo je otkaza, rekao je Damir Trputac, Odbor za turizam, udruga Glas poduzetnika. Ceh krize izazvane koronavirusom već se penje na 21 milijardu kuna. Troškovi za oporavak gospodarstva i zdravstvo samo se gomilaju, a državna se blagajna sporo puni.

Zbog pada gospodarske aktivnosti neminovan je efekt na prikupljanju prihoda proračuna, posebice PDV-a. Sa krajem kolovoza stanje u proračunu od početka godine je manjak u proračunu oko 12%, kaže ministar financija Zdravko Marić.

- S potporama poduzetnicima i najugroženijim djelatnostima Vlada nastavlja do kraja godine i sve te mjere dodatno opterećuju proračun za 800 milijuna kuna.
Krize se događaju i u njima preživljavamo, ali mjeru koju ne bismo smjeli koristiti je otpuštanje ljudi, to treba izbjeći, poručuje glavni direktor HUP-a Damir Zorić.

Val otpuštanja nitko ne priželjkuje

Val otpuštanja nitko ne priželjkuje iako nam je gospodarstvo u drugom tromjesečju palo za povijesnih 15,1 posto. Europski novac i zamah građevinarstva ključ su bržeg rasta, ističu analitičari.

- Za treći kvartal očekujemo povoljnije pokazatelje kretanja BDP-a. Postoje mehanizmi za oporavak gospodarstva gdje će Hrvatska pripremiti planove i učiniti sve da poveća likvidnost gospodarskog sektora i potakne investicije, kazao je Zvonimir Savić, savjetnik premijera za ekonomska pitanja.

Više od 9 milijardi eura nepovratnog europskog novca i povoljni zajmovi u iduće tri godine možda hrvatsko gospodarstvo ipak povuku naprijed.