Ministar Fuchs zaželio uspješnu nastavnu godinu

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs uputio je pismo učenicima, roditeljima i školskom osoblju zaželjevši im uspješnu nastavnu godinu uz poruku da će im Ministarstvo zajedno s agencijama pružati stručnu potporu jer se "samo zajedničkim radom mogu stvarati uvjeti za školu koja uči".

-
Neka nas u našim zadaćama nadahnjuju pozitivne strane povratka u školu (kao što su susreti s prijateljima, igra, učenje i stjecanje novog znanja), kao i saznanje da je školsko okružje ključno za razvoj i osobni integritet djece, u kojem se oni osjećaju najbolje - poručio je ministar Fuchs.

Učenicima je poželio školovanje koje će ih svaki dan obogaćivati znanjem i međusobnim razumijevanjem, školsko ozračje protkano prijateljstvom i poštovanjem te učitelje i nastavnike koji će im, zajedno s roditeljima, svojim primjerom biti istinska potpora u učenju i u izboru ispravnoga puta.

- Brigu i odgovornost udružujemo i s roditeljima/skrbnicima za sigurnost i zdravlje njihove djece - naših učenika. Želimo tu uzajamnost i to zajedništvo prema našoj djeci i učenicima temeljiti na međusobnom prihvaćanju i poštovanju - istaknuo je ministar.

Obraćajući se ravnateljima, koji su "lice škole i u čije organizacijske sposobnosti duboko vjerujemo", Fuchs kaže da oni s najbližim suradnicima stvaraju uvjete za kvalitetan odgojno-obrazovni rad u školama, te izražava nadu da će ove godine biti na visokom zadatku i u organizacijskom smislu spremno odgovoriti svim izazovima s tijekom nastavne godine.

Fuchs je pozdravio i učitelje, nastavnike i stručne suradnike koji su, zajedno s ravnateljima, nositelji i promicatelji pozitivnih promjena u školama.

- Vi ste ti koji djeci i učenicima otvarate životne vidike, podučavate ih novim znanjima, odgajate ih da postanu cjelovite osobe te uzorni građani, dobra djeca svojih roditelja i iskreni prijatelji. Vjerujemo u vašu intrinzičnu motiviranost - kaže Fuchs u pismu u kojemu naglašava i važnu ulogu nenastavnog osoblja, posebice u provođenju mjera HZJZ-a i preporuka Ministarstva te stvaranja pretpostavki za siguran boravak i rad u školi.

- Obraćam se i građankama i građanima Republike Hrvatske jer je, s obzirom na epidemiološku situaciju, u očuvanju sebe i zajednice zdravima bitno ponašanje svakog od nas, u školi i izvan nje. Budimo svjesni promjena koje vidimo u svakodnevnom životu i ne doživljavajmo ih kao prepreke, već kao izazov - poručio je ministar naglasivši da pridržavanjem uputa i mjera štite zdravlje djece/učenika, odgojno-obrazovnih radnika i svih zaposlenika u odgojno-obrazovnoj ustanovi, a neizravno i zdravlje svojih obitelji i građana.