Janša i Kurz za zajednički pristup pandemiji i nezakonitim migracijama

Premijeri Slovenije i Austrije, Janez Janša i Sebastian Kurz, založili su u Ljubljani za zajednički europski pristup u borbi s koronavirusom i suzbijanju ilegalnih migracija

Austrijski premijer Sebastian Kurz se nalazi u radnom posjetu Sloveniji a sa slovenskim kolegom Janezom Janšom razgovarao je u utorak u Ljubljani o suradnji u okviru EU-a, pandemiji Covida-19 i nezakonitim migracijama.

Kako su izjavili na konferenciji za novinare nakon uvodnog susreta, dva premijera zauzimaju se za zajednički pristup u borbi s koronavirusom i suzbijanju ilegalnih migracija, a Janša je istaknuo pozitivan pristup koji je na početku pandemije zauzela Austrija.

Zajednički europski pristup u pitanju nezakonitih migracija, potreban je i s obzirom da će se zbog zaoštrenih prilika u istočnom Sredozemlju migracijski pritisak iz tog pravca idućih tjedana vjerojatno povećati, upozorili su.

- Ključno je pitanje kod ilegalnih migracija zaštititi vanjske granice Europske unije, kazao je Janša.

Što se tiče novog vala epidemije ove jeseni, Kurz je kazao da se je potrebno prilagoditi "novoj realnosti".

Dvojica čelnika dijele stav da ove jeseni ne treba uvoditi rigorozne epidemiološke mjere kakve su uvođene na početku pandemije, odnosno da se ne bi smjelo ponovno potpuno zatvarati gospodarstvo i javni život.

Kurz je odgovorio i na novinarsko pitanje o tome kakva će biti zimska sezona u slovenskim skijalištima, s obzirom da su neka od njih početkom godine bile među žarištima širenja koronavirusa.

- Zimski turizam i skijanje će biti omogućeni, učinit ćemo sve da se ta aktivnost odvija na siguran način, kazao je Kurz, dodavši kako će se to odvijati uz epidemiološke mjere, te bez partijanja i masovnih zabava.

Slovenski je premijer kazao da je njegova vlada koja je nastupila sredinom ožujka odmah na početku "kopirala" epidemiološke mjere koje je uvela susjedna Austrija, zahvalivši Kurzu što je njegova vlada dijelila znanje o tome kako se suočiti s opasnom pandemijom.

Austrijski kancelar kojemu je posjet Ljubljani prvi bilateralni posjet nekoj stranoj državi u skoro sedam mjeseci, odnosno od krize izazvane pandemijom i slovenski premijer ocijenili su da su bilateralni odnosi Beča i Ljubljane vrlo dobri, te potvrdili da su  razgovarali i o europskim pitanjima pred idući sastanak na vrhu.

Kurz je kazao da se zalaže za Europu koja će biti konkurentnija u globaliziranom svijetu.

Kad je riječ o pitanjima vezanim za EU, Kurz je kazao da u nizu pitanja Austrija i Slovenija imaju isto stajalište, da se zauzimaju za veću konkurentnost EU-a na globalnom tržištu i digitalizaciju gospodarstva kako bi Europa osigurala daljnji rast i napredak.