Preminulih od bolesti COVID-19 gotovo 900 tisuća

Broj preminulih od koronavirusa u svijetu uskoro će premašiti 900 tisuća. Od početka epidemije zaraženo je više od 27,5 milijuna ljudi. Što se tiče našeg susjedstva - situacija se ne poboljšava u BiH te Crnoj Gori gdje su prvi put imali više od 200 novih slučajeva.

• U Hrvatskoj 204 novozaražena, dvoje preminulih, žarište u Otočcu
Informacije o pandemiji iz minute u minutu pratite na hrt.hr/koronavirus 

Masovni prosvjedi pogoršali su epidemiološku sliku u Crnoj Gori, a dvojica članova kriznog stožera podnijela su ostavku. Iako su zabranjena masovna okupljanja do 100 građana, na posljednjim ih je prosvjedima bilo, prema policijskim podacima, 50 tisuća.

- Imamo isti porast koji je već toliki da je zabrinjavajući i moram opet podsjetiti da bez obzira na sve što se događa i što će se događati, mjere koje se moraju poduzimati ostaju iste, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje prof. dr. sc. Boban Mugoša.

U Srbiji broj zaražnih i dalje pada, no u BiH raste, gotovo je 300 oboljelih i 5 preminulih u jednom danu. Najveći fokus je sada na školama. U Kaćunima, selu u središnjoj Bosni, učitelji su tijekom ljetnih praznika postavili učionice na otvorenom.

Vraćaju se u školu i djeca u Španjolskoj, prvoj europskoj zemlji s više od pola milijuna zaraženih. Uz mjerenje temperature, u odsad manjim razredima obvezne su maske, a prva lekcija je o pranju ruku.

Prekid školovanja, izazvao bi smanjenje znanja i vještina, a onda posljedično i pad globalne proizvodnje za 1,5% do kraja stoljeća, procjenjuju u OECD-u. 

- Sad kad su se djeca vratila u škole, bit će izazov omogućiti onima koji su u zaostatku da nadoknade propušteno i razviju potrebne vještine, smatra Eric Charbonier, analitičar OECD-a za područje obrazovanja.

Pandemija teško pogađa i kulturne djelatnike. Skladatelj svjetskoga glasa, tvorac mjuzikala Mačke, Evita i Fantom u Operi, pred britanskim je parlamentarnim odborom tražio da se jasno odredi datum otvaranja kazališta jer je rad s trećinom kapaciteta potpuno neodrživ.  

- Neki dan sam susreo vrhunsku sviračicu viole kako radi u supermarketu. Velika Britanija je predvodnica kazališne umjetnosti i moramo ne samo vratiti život tom sektoru nego i pokazati kako to učiniti. Mislim da smo došli do točke s koje nema povratka, Andrew Lloyd Webber, skladatelj i vlasnik kazališta.

Povratak domaćih turista na Bali stajao je jedno od najpoznatijih svjetskih turističkih odredišta utrostručenja broja zaraženih. Turizam ovdje čini 80% BDP-a. I dok je strancima zabranjen dolazak od 2. travnja, domaći su gosti potkraj srpnja dobili zeleno svjetlo. Sad imaju 6385 zaraženih i 116 preminulih.