Trump nominiran za Nobelovu nagradu za mir

Norveški zastupnik ponovno je nominirao američkog predsjednika Donalda Trumpa za Nobelovu nagradu za mir 2021., ovaj put zbog posredovanja u normalizaciji odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Norveški političar u pismu nominacije istaknuo je da je Trump ispunio sva tri kriterija za nominaciju jer je vodio pregovore, smanjio broj američkih trupa na Srednjem istoku te promiče mirovne kongrese.

Kandidate za Nobelovu nagradu za mir, među ostalima, mogu nominirati parlamentarni zastupnici, ministri, sveučilišni profesori i bivši laureati.

Norveški Odbor za dodjelu Nobelove nagrade odbio je komentirati Trumpovu nominaciju.

- To je za njegov doprinos miru između Izraela i UAE-a. To je jedinstven sporazum, rekao je za Reuters Christian Tybring-Gjedde, zastupnik desničarske Progresivne stranke.

Norveški zastupnik, koji je već nominirao Trumpa za Nobela 2019. zbog njegovih diplomatskih napora sa Sjevernom Korejom, dodao je da ga je ponovno nominirao i zbog povlačenja američkih vojnika iz Iraka.

Trump je prošle godine rekao da zaslužuje Nobelovu nagradu za mir zbog svoje politike prema Sjevernoj Koreji i Siriji te se požalio kako je vjerojatno nikada neće dobiti.

- Trebao bih dobiti Nobelovu nagradu za mnoge stvari, ako bi je dodjeljivali pravedno, što ne rade, rekao je tada Trump.

Potpisivanje sporazuma u Bijeloj kući

Trump organizira 15. rujna u Bijeloj kući svečano potpisivanje sporazuma o normalizaciji odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekao je jučer američki dužnosnik.
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu vjerojatno će biti na svečanosti, dodao je isti izvor.
Emirati će postati tek treća arapska zemlja koja će uspostaviti diplomatske odnose s Izraelom, nakon mirovnih sporazuma zaključenih s Egiptom (1979. ) i Jordanom (1994.).
Uspostava diplomatskih odnosa između Izraela i bogatih zaljevskih monarhija, saveznika Sjedinjenih Država na Bliskom istoku, jedan je od ključnih ciljeva Trumpove regionalne strategije kako bi obuzdao Iran, zajedničkog američkog i izraelskog neprijatelja.
Nakon objave sporazuma, Palestinci su optužili Abu Dhabi za izdaju i kršenje arapskog konsenzusa kojem je rješenje izraelsko-palestinskog sukoba preduvjet za normalizaciju s Izraelom.
U zamjenu za uspostavu diplomatskih odnosa s UAE-om, izraelski premijer Benjamin Netanyahu pristao je obustaviti kontroverzne planove za aneksiju dijelova okupirane Zapadne obale, zemlje koju Palestinci traže za buduću vlastitu državu.
Nedavno je izraelsko-američko izaslanstvo, koje je vodio Jared Kushner, Trumpov zet i savjetnik, stiglo u Abu Dhabi prvim izravnim komercijalnim letom između Izraela i Emirata.
UAE je već ukinuo zakon iz 1972. kojim se bojkotirao Izrael, a početkom rujna mjeseca dvije su zemlje otvorile izravne telefonske linije.

Bivši američki predsjednik Barack Obama osvojio je Nobelovu nagradu za mir 2009., nekoliko mjeseci nakon osvajanja prvog predsjedničkog mandata.

Nominacije traju do 31. siječnja, a dobitnik će biti proglašen 9. listopada sljedeće godine u Oslu.