Britanija predstavlja zakon koji će poništiti dijelove sporazuma o brexitu

Britanska vlada u srijedu predstavlja zakon kojim će se poništiti dijelovi sporazuma o povlačenju iz EU-a unatoč kritikama političara da time krši međunarodne obveze.

Britanski zakon o unutarnjem tržištu uključuje "ograničene i razumne korake za pojašnjenje" odredbe o različitim carinskim pravilima nakon brexita u Sjevernoj Irskoj od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

- Ovaj će zakon zaštititi naše visoko integrirano tržište i jamčiti tvrtkama da nastave neometano trgovati u svim dijelovima Velike Britanije nakon završetka prijelaznog razdoblja i kad zakoni EU-a prestanu biti na snazi, rekao je tajnik Alok Sharma prije predstavljanja zakona parlamentu.

Zakon je bacio sjenu na ovotjedne trgovinske pregovore Britanije i EU-a.

Premijer Boris Johnson rekao je da će Britanija napustiti pregovore ako se sporazum ne postigne do sredine listopada tvrdeći da će i brexit bez sporazuma biti "dobar ishod" za Britaniju.

Mnogi kritičari, uključujući bivšu premijerku Theresu May i druge ugledne konzervativne zastupnike, strahuju da bi Britanija mogla izgubiti povjerenje međunarodnih partnera.

- Kako ćemo moći pogledati u oči Kini i prozivati je zbog kršenja međunarodnih obveza o pitanju Hong Konga, Rusiji zbog balističkih projektila ili Iranu zbog nuklearnog sporazuma, ako nastavimo ovim putem, rekao je konzervativni zastupnik Tobias ElLwood u srijedu za BBC.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je da zakon predstavlja "frontalni napad na devoluciju".

Varadkar smatra da se britanska prijetnja izjalovila

Prijetnja Londona da će prekršiti međunarodno pravo u provedbi sporazuma o povlačenju iz EU-a izjalovila se, ali sporazum o trgovinskim odnosima i dalje je moguć, ocijenio je u srijedu zamjenik irskog premijera Leo Varadkar.

Britanski ministar za Sjevernu Irsku Brandon Lewis rekao je u utorak da bi Britanija mogla prekršiti međunarodno pravo na ograničen način u zakonu koji se odnosi na provedbu sporazuma o povlačenju potpisanim s EU-om u siječnju.

- To je bila zaista neobična izjava i zasigurno je oglasila alarm u Dublinu. Mislim da se izjalovila, rekao je Varadkar za radio postaju RTE.

- Sigurno je da su strategija i ponašanje britanske vlade bili kalkulirani rizik, prijetnja sudarom, ako ne popustite, ako ne postignemo dogovor, mogli bismo se obrušiti na vas kao kamikaze, tako nešto. Najbenignija ocjena koju vam mogu dati jest da je to kalkulirani rizik, zveckanje oružjem, dodao je.

Varadkar je naglasio da nije moguć sporazum o slobodnoj trgovini s EU-om u okolnostima u kojima britanska vlada ne poštuje sporazum o povlačenju, ali i dodao kako vjeruje da Britanija u konačnici želi kompromis.

- Mislim da oni žele dogovor, rekao je. Izgleda da se prijeporne točke odnose na ribolov, što će biti jako teško pitanje, te također na državne potpore. One meni ne izgledaju nepremostive i ima vremena, rekao je.

Varadkar je objasnio da bi trgovinski sporazum s nultim carinama s EU-om uklonio potrebu za nekim kontroverznim zakonskim izmjenama koje je britanska vlada predložila kako bi se smanjile trgovinske poteškoće između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon, predsjednica Škotske nacionalne stranke (SNP) koja se zauzima za neovisnost, ocijenila je da je novi prijedlog zakona britanske vlade frontalni napad na devoluciju i da bi oduzeo ovlasti Edinburghu, Cardiffu i Belfastu. Smatra da bi prijedlog zakona mogao osnažiti argumente za škotsku neovisnost.

Reakcije na prijedlog zakona jednako su negativne i u Cardiffu, gdje ga se opisuje kao prijetnju vezama koje povezuju četiri dijela Ujedinjenog Kraljevstva.

- Da budem jasan, britanska vlada planira žrtvovati budućnost unije kradući ovlasti od devoluiranih uprava, rekao je Jeremy Miles, ministar za europsku tranziciju.