Turisti zaobišli Zagreb

I dok se turistička sezona na jadranskoj obali može proglasiti relativno uspješnom, to se ne bi moglo reći za naš glavni grad. U središtu grada koje je vrvjelo organiziranim skupinama, sada na turista možete naletjeti samo slučajno.

Najveći hostel u Zagrebu, smješten podno Uspinjače, zbog posljedica potresa i krize uzrokovane koronavirusom, svoja vrata nije ni otvorio. Prije krize hostel je dobro poslovao pa su vlasnici samo stotinjak metara dalje odlučili otvoriti hotel. Iako su rezultati neusporedivo slabiji, hotel radi s 15 posto kapaciteta.

- Sve city break destinacije, pa tako i Zagreb, su loše prošle. Ljudi jednostavno su odlučili više ići na morske nego u gradske destinacije, što je radi Covida 19 razumljivo - smatra Mislav Bečejac, direktor prodaje Hotela "Time Out".

Većina gostiju je iz Europske unije. Na ulasku u hotel sreli smo i dvojicu mladih turista iz Francuske, koje kriza nije obeshrabrila u putovanju Europom.

- Ostat ćemo samo jednu noć u Zagrebu, a onda idemo na obalu. Najprije u Pulu, a onda i u Dubrovnik, a jednu ćemo noć ostati i u Splitu - otkriva Tanguy Salmon.

I dok za hotele, premda u neusporedivo manjem opsegu nego proteklih godina, posla ipak ima, za turističke vodiče - to se ne bi moglo reći.

- Nema autobusa, nema Japanaca, nema Korejaca, nema nikakvih grupa, što je nama donosilo glavnu dobit. Tu i tamo ponekad individualac poneki dođe, ali nažalost ovo je potonulo do dna - kaže Žarko Gazzari, predsjednik Društva turističkih vodiča Zagreba.

Posljedice krize itekako osjećaju i ugostitelji u središtu Zagreba. Premda su domaći gosti ostali vjerni, gostiju - posebno onih u većim grupama, željnih iskušavanja lokalnih specijaliteta, jednostavno nema.

- Nedostaju nam uglavnom turisti i oni koji su nam bili u Zagrebu, evidentno je da se to osjeti, posebno mi koji smo u centru Zagreba, osjetili smo i potres, niz institucija isto ne radi u centru Zagreba, pa i to osjetimo - kaže ugostitelj Dražen Boban.

A dojmove naših sugovornika potvrđuju turističke brojke - u kolovozu je Zagreb posjetilo tek 27 posto gostiju u usporedbi s istim mjesecom prošle godinom, a ostvareno je samo 32 posto noćenja.