Preporod za skraćivanje nastavnih sati na 30 minuta

Sindikat Preporod zatražio je od Ministarstva znanosti i obrazovanja skraćivanje nastavnih sati na 30 minuta, zbog visokih temperatura i rada pod maskama, te ukidanje odmora između nastavnih sati kako bi se kraće boravilo u učionicama.

Zbog visokih temperatura u južnoj Hrvatskoj, koje se najavljuju za cijeli rujan, treba nastavni sat skratiti na 30 minuta svugdje gdje visoke temperature sprječavaju odvijanje nastave, poručuju iz Preporoda.

- Neizdrživ je rad pod maskama s 25 i više učenika čak i u klimatiziranim učionicama jer se klima uređaji ne smiju uključiti, navode u priopćenju.

Traže ukidanje odmora između nastavnih sati kako bi se skratio boravak u učionici i osiguralo više vremena za dezinfekciju.

Također predlažu da se dopunska, dodatna i izborna nastava, organizirana u kombiniranim skupinama, održava virtualno tako da učitelji, kada god je to moguće, te poslove obavljaju od kuće.

- Inzistiranjem na obavljanju te nastave iz škole nepotrebno se povećava rizik od mogućnosti zaraze, upozorava Preporod.

Sindikalci poručuju da bi se prihvaćanjem njihovih prijedloga značajno unaprijedilo odvijanje nastave prema A i B modelu, za koje su se škole uglavnom opredijelile.