Rusko cjepivo se od srijede testira na 40.000 Moskovljana

Moskovske vlasti danas su objavile da su počele testirati cjepivo protiv koronavirusa na 40.000 stanovnika glavnog grada, što je posljednja etapa ispitivanja cjepiva pompozno najavljenog u kolovozu.

- Prvi sudionici cijepljeni su danas u moskovskim medicinskim ustanovama, ponosno je u priopćenju istaknula zamjenica gradonačelnika Moskve Anastasia Rakova. Dodala je da je to "važan dan ne samo za grad već i cijelu zemlju".

Ukupno je 40.000 Moskovljana pozvano na sudjelovanje u tom istraživanju, u koje se može uključiti svaki zdravstveno osiguran ruski državljanin.

Rusija je najavila početkom kolovoza da je razvila "prvo" cjepivo protiv koronavirusa koje je izradio istraživački centar Nikolaj-Gamaleja, a predsjednik Vladimir Putin tada je rekao da se cijepila jedna od njegovih kćeri.

Rusko cjepivo Sputnjik V, nazvano prema prvom umjetnom satelitu u povijesti, u svijetu je dočekano se skepsom, jer u trenutku kada je najavljeno, nije bila provedena posljednja faza istraživanja.

No Rusi tvrde da je treća faza kliničkog ispitivanja, koja uključuje više od 2000 osoba u nekoliko zemalja, počela 12. kolovoza, dan nakon najave registriranja Sputnjika V.

Više od 20 zemalja zainteresirano je za kupnju milijarde doza cjepiva, navodi ruski fond koji sudjeluje u njegovu financiranju.

Brojne zemlje sada rade na usavršavanju cjepiva protiv koronavirusa, od čijih je posljedica u svijetu umrlo više od 900.000 ljudi.

Klinička testiranja jednog od najnaprednijih cjepiva, koje je razvilo britansko sveučilište Oxford i englesko-švedska farmaceutska tvrtka AstraZeneca, prekinuta su dok se ne razjasne štetne nuspojave kod jednog sudionika.

Zaustavljeno ispitivanje cjepiva AstraZenece protiv bolesti COVID-19

Farmaceutski div AstraZeneca zaustavio je ispitivanje cjepiva protiv koronavirusa nakon "neobjašnjive bolesti jednog od sudionika", rekao je jučer glasnogovornik tvrtke.

Tvrtka razvija cjepivo u suradnji s britanskim sveučilištem Oxford koje je počelo kasnu fazu testiranja prošli tjedan. To se cjepivo smatralo jednim od vodećih globalnih kandidata protiv koronavirusa.

Prema portalu za medicinske vijesti Stat News, uočena je ozbiljna nuspojava kod jednog od sudionika britanskoga ispitivanja.

Tvrtka je dobrovoljno prestala s ispitivanjem oksfordskog cjepiva kako bi razmotrila podatke o sigurnosti i istražila situaciju. Nazvala je to rutinskom akcijom u takvu istraživanju.

- U velikim ispitivanjima bolesti mogu se slučajno dogoditi, ali to se mora neovisno razmotriti kako bi se pažljivo provjerilo. Radimo na ubrzavanju provjere svakog pojedinog događaja kako bismo minimizirali utjecaj na raspored ispitivanja, istaknuo je glasnogovornik u e-poruci.

Priroda bolesti i kada je do nje došlo nije objavljeno, ali se očekuje da će se oboljeli sudionik ispitivanja oporaviti, navodi Stat News.

AstraZeneca je jedna od devet farmaceutskih tvrtki koje su u utorak obećale "zadržati integritet znanstvenog procesa" dok se suočavaju s pritiskom da što prije proizvedu cjepivo.

Može trajati godinama dok se cjepivo ne razvije, no mnoge zemlje ubrzale su napore u pokušaju da se uspori pandemija koronavirusa.

Ranija istraživanja u koje je bilo uključeno više od 1000 ljudi pokazala su da je cjepivo sigurno i da proizvodi imunitet.

U oxfordsko cjepivo polažu se velike nade - EU je već osigurao pravo na kupnju do 400 milijuna doza u slučaju njegova odobrenja.