Domovi i menze čekaju osječke brucoše

Na osječkom sveučilištu studira nešto manje od 17 tisuća studenata, od kojih su veliki dio mladi izvan Osijeka. Početkom rujna oni su počeli popunjavati i smještaj u studentskim domovima i to uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Dva su se studentska doma u Osijeku, od početka rujna počela popunjavati. Oko 500 studenata viših godina već se uselilo.

- Što se tiče ulazaka u dom, nažalost morali smo zabraniti posjete, noćenja koji su inače bili redovito odobravani. Dezinfekcija na ulazu, nogu i ruku. U zajedničkim prostorima studenti moraju nositi maske - kazala je Ivana Herceg Mišković, voditeljica smještaja Studentskog centra u Osijeku.

- Krenuli su nam ispitni rokovi. Na fakultetima nam mjere temperaturu i moramo nositi maske što je god moguće riješiti mailom, rješavamo mailom - otkriva Nikola Barbarić, student iz Žepča.

Prazne sobe čekaju brucoše. Do ljetnog semestra bit će otvoren i novi dom s osamstotinjak mjesta. Nove cimerice Josipa i Željka raduju se osnivanju studentskog odbora u domu. Gdje će njihovi predstavnici stajati između uprave studentskog doma koji su odgovorni za sve i studenata koji mogu udijeliti kritike i svoje prijedloge.

- Svih pet godina sam provela u domu, mislim da to dovoljno svjedoči o kvaliteti doma. Zaista je prekrasno, sobe nisu tako male kao u drugim domovima - kaže Josipa Mikić, studentica iz Hrvatske Kostajnice.

Svoja vrata početkom rujna ponovno su otvorili studentski restorani, s polovicom kapaciteta.

- Pazimo na dezinfekciju ruku, na ulazu imamo za noge i ruke, cijeli restoran se dezinficiraju stolovi, stolice, sve. Posebno se dijele pribori, peciva - kaže Zdravko Čutura, voditelj kuhinje studentskog restorana Campus.

Koronavirus utjecao je na izrazito smanjenje ponude poslova za studente, posebice ljeti. Tržište se lagano oporavlja, no daleko je to od prošlogodišnjih rezultata.