Česi i dalje dolaze vlakom zvanim "čežnja"

Iako su Hrvatsku od 1. rujna na "crvenu listu" dodale i Slovačka, i Mađarska, nove okolnosti ne utječu bitno na prometovanje turističkoga vlaka iz Češke. Naime, riječ je o ljetnoj iznimno popularnoj željezničkoj liniji Prag- Rijeka kojom se, uz  inozemne goste, koristi i veliki broj mladih Hrvata zbog niskih cijena karata.

Turistički vlak Rijeka - Prag, i sada je u posezoni za češke turiste - zvan "čežnja". U posljednja dva mjeseca otkad je ova mega-popularna linija na snazi, prodano je više od 60 tisuća putničkih karata, a izazovu da za samo 22 eura doputuju u Hrvatsku, mnogi Česi, unatoč koroni i dalje - jednostavno ne mogu odoljeti.

Iako su nas, uz još neke zemlje, na crvenu listu odnedavno stavili i Mađari i Slovaci, koji su također rado i često RegioJetom putovali u Hrvatsku, u Slovačkoj vlak ipak i dalje staje, u Mađarskoj - više ne.

Unatoč ograničavajućim okolnostima od početka rujna, Česi nam i dalje dolaze, dapače, smatraju da su u Hrvatskoj sigurniji nego kod kuće. Do 26. rujna vlak će voziti 3 puta tjedno, a unatoč već poodmakloj posezoni samo je 30 posto kapaciteta još slobodno.

- Jedina promjena - kroz Mađarsku samo u tranzitu, ali ove ostale granice su mu otvorene, rekao je glasnogovornik HŽ putničkog prijevoza, Rijeka David Meštrović.

I velik broj mladih Hrvata rado koristi ovu iznimno povoljnu liniju, a primjerice o svojim iskustvima i korona ozračju, tijekom boravka u ljetnom kampu u Češkoj, rekli su nam sljedeće:

- Mislim da su tamo ljudi još čak dosta opušteniji nego ovdje kod nas, da čak ni ne prakticiraju toliko maske.

- Maske su obavezne samo kad idete u podzemne prostorije.

Mnogobrojni putnici, sa svih strana granica, žale što im je ova iznimna mogućnost putovanja dostupna još samo do kraja rujna.

- Evo još nekih 30 posto kapaciteta je slobodno, dodao je Meštrović.

A iduće sezone, na želju mnogih, vjerojatno će s vožnjama započeti ranije, a završiti kasnije. Zakon ponude i potražnje, dakako, uz nadu, da će do tada i Covid 19 biti - iza nas!