Jakominić: Ne tražimo poticaje, želimo raditi

Ugostitelji Kvarnera i Istre u 5 minuta do 12 simbolično će na jedan sat prekinuti posluživanje gostiju. Prosvjednom akcijom žele upozoriti na tešku situaciju u kojoj su se našli zbog koronakrize. Kako bi preživjeli, traže sniženje stope PDV-a na hranu i pića na 10 posto i pristup kreditima za likvidnost. Jednosatno zatvaranje najavilo je više od 400 kafića i restorana u Istri i na Kvarneru.

Predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre Vedran Jakominić kazao je jutros u emisiji "U mreži Prvog" da ugostitelji Kvarnera i Istre već dvije godine pokušavaju komunicirati s Vladom. Cijela je struka, kaže, došla u tešku poziciju već 2017. godine nakon što je podignut PDV.

Dodao je da smatraju da je 15 dana neozbiljno razdoblje za prilagodbu poslovanja. Rekao je da sve usporedive države kao što su Italija, Grčka, Slovenija, Mađarska i Španjolska imaju i dalje preferencijalnu stopu PDV-a.

Kazao je i da ugostitelji u Hrvatskoj plaćaju najveću stopu PDV-a. Rekao je da današnji prosvjed "5 do 12" nije prosvjed u pravom smislu riječi, već način da se skrene pozornost na njihov problem.

- Ne tražimo novac, ne tražimo poticaje, tražimo da nas se stimulira da radimo. Naš je stav da mjere, iako su doista bile važne u onom razdoblju, ipak stimuliraju čekanje. Bilo tko, tko je blizu 50%, će paziti da ne radi previše da bi preživio, jer će dobiti pomoć od države, naglasio je.

Jedino što traže je, dodaje, da ih se ostavi da rade. Kao najveći problem vidi to što na proljeće neće imati posla zbog raznih epidemiološkim mjera i straha ljudi. Istaknuo je da bi preferencijalna stopa PDV-a pomogla da mogu dobiti kredite.

Državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tonči Glavina rekao je da je u prethodnoj Vladi Andreja Plenkovića značajno rasterećeno gospodarstvo te je napravljeno nešto što nije napravljeno nikada.

- To je financijska konsolidacija tako da smo kontrolirali svoj javni dug. Osim što smo ga kontrolirali, tri godine smo išli u suficit, kazao je Glavina, dodavši da je korigiran PDV na usluživanje jela u ugostiteljskim objektima, spušten na 13% te da imamo diferencijalne porezne stope.

Naglasio je da je napravljeno sve da se ova turistička sezona odradi što bolje i sa što više posla. Rekao je da je prioritet bio sačuvati gospodarstvo i radna mjesta.

Glavina je istaknuo da su turizam i ugostiteljstvo bile grane koje su bile najviše pogođene u koronakrizi te su zato prve mjere išle prema njima da im se povećaju prihodi.

- Mi smo posebno vodili brigu o ugostiteljstvu i turizmu. Mjere od 4.000 kuna plus doprinosi, to je mjera bez presedana i cilj joj je očuvanje radnih mjesta. Mi smo te mjere zadržali. Mjera 4.000 kuna plus doprinosi nastavlja se do kraja godine. Nastavlja se i mjera skraćenog radnog vremena, rekao je.

Državni tajnik Ministarstva turizma i sporta dodao je da će se nastaviti i s mjerama za likvidnost. Glavina je kazao da je Hrvatska skoro na 50% turističkih noćenja u odnosu na isti period prošle godine.

Predsjednik Udruge putničkih agencija Tomislav Fain naglasio je da je agencijama vrlo teško. Rekao je da se vesele svakom gostu koji dođe u Hrvatsku, kao i svim brojkama koje je Hrvatska ostvarila glede turizma, ali je dodao da turističke agencije nisu imale velike koristi od toga.

Dodao je  da su agencije koje se bave nautikom i iznajmljivanjem vila nešto i zaradile, dok agencije koje se bave organiziranjem školskih putovanja, putovanja s kruzerima - nisu ostvarile niti 10 posto prihoda od prošle godine.

Dodao je da je najbitnije bilo sačuvati radna mjesta te su zadovoljni Vladinim mjerama. Kazao je da je velika neizvjesnost kakva će situacija biti i iduće godine. Fain je istaknuo da je u Zadru trenutno mali broj turista.

Pogledajte cijelu emisiju: