Njemačka: ministrica Klöckner potvrdila prvi slučaj afričke svinjske kuge

U Njemačkoj je u četvrtak potvrđen prvi slučaj afričke svinjske kuge, izvijestila je savezna ministrica poljoprivrede Julia Klöckner.

Sumnja u prvi slučaj afričke svinjske kuge se nažalost potvrdila, rekla je Julia Klöckner nakon što je Institut Friedrich Loeffler potvrdio da je divlja svinja, pronađena u blizini njemačko-poljske granice, uginula od afričke svinjske kuge.

Nadležni institut je priopćio kako se u području u kojem je pronađena uginula divlja svinja traga za daljnjim slučajevima.

Proteklih mjeseci slučajevi svinjske kuge su pronađeni u zapadnoj Poljskoj, baltičkim zemljama te u Bugarskoj i Rumunjskoj.

Afrička svinjska kuga je bezopasna po čovjeka čak i u slučaju konzumacije mesa zaražene životinje, ali je, kako je naglasila ministrica Klöckner, u 100 posto slučajeva smrtonosna kod svinja, kako divljih tako i domaćih.

Poljoprivredne udruge savezne pokrajine Brandenburg, gdje je pronađena uginula svinja, strahuju od ograničenja i zabrane prodaje svinjskog mesa.

Sada je najvažnije spriječiti najgore i spriječiti širenje zaraze na svinje u svinjcima, rekao je predsjednik Udruge poljoprivrednika Brandenburga Henrik Wendorff.

Savezno ministarstvo poljoprivrede je objavilo kako je u kontaktu s Europskom komisijom, kao i s kineskim vlastima. Kina slovi kao najveći uvoznik svinjskog mesa iz Njemačke.