Glasovac: Imamo puno većih problema od nabavke aviona, zima će biti duga i teška

Što se događalo na burnom aktualnom prijepodnevu u Saboru? Tko je koga optuživao za korupciju? Koliki su dugovi u zdravstvu? Kakav je pritisak migranata na hrvatske granice? Kakvi su odjeci odluke Ustavnog suda? O tome se večeras razgovaralo u emisiji urednika i voditelja Mislava Togonala.

Saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić kaže da je današnje Aktualno prijepodne teško usporediti s onim prijašnjima.

 ● Plenković i ministri odgovarali na pitanja zastupnika

- Teško je usporediti jer treba nešto reći o uvjetima. Umjesto 151 zastupnika u sabornici je mogao biti samo jedan. Umjesto da svi mogu postaviti pitanje premijeru to je reducirano na jednu četvrtinu svakog kluba. također je i skraćeno vrijeme govora u saboru čime je dobrim dijelom onemogućena normalna rasprava, naglasio je.

Kaže da se ne bi složio sa zastupnicom Ahmetović koja je rekla da ju premijer Plenković podsjeća na bivšeg premijera Sanadera.

- Sanader nije pokazivao toliku razinu bahatosti, barem se ja toga ne sjećam. Ovo što je Plenković danas pokazao je nečuveno, ustvrdio je Raspudić.

Naveo je primjer zastupnika Zvonimira Troskota iz Mosta koji je postavio pitanje premijeru Plenkoviću vezano uz nabavku novih borbenih zrakoplova.

- Umjesto da kaže - poštovani zastupniče to nema nikakve veze, on se bahatio, omalovažavao zastupnika. Pitanje ga je očito uznemirilo, imao je neku čudnu gestikulaciju, kaže Raspudić.

Potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Josip Borić je rekao kako želi ispraviti netočnu tvrdnju Nine Raspudića.

- Gospodin Raspudić je novi zastupnik i ispravit ću ga odmah na početku - nikada svi saborski zastupnici nisu mogli postavljati pitanja na Aktualnom satu, jer jednostavno bi to trajalo predugo. Uvijek je kvotama bilo određeno koliko koji klub može postaviti pitanja. Dakle tu niste u pravu, to ovisi o broju zastupnika pojedinog kluba i određena je poslovnikom i dogovorom. Ždrijeba se da ranije da se zna kojim se redoslijedom postavljaju pitanja, tako da tu korona ništa nije promijenila, rekao je Borić.

Kaže da se HDZ-u, a posebno premijeru već dugo vremena pokušava imputirati određeni vid korupcije što on odlučno miče od sebe i vrlo jasno odgovara na takva pitanja bilo kome tko mu tako nešto pokušava imputirati te da je njegova reakcija razumljiva. 
Kao primjer je naveo SDP koji je, kako je rekao, svoj mandat temeljio na optužbama i kritikama HDZ-a. 

S njim se nije složila potpredsjednica Kluba zastupnika SDP-a Sabina Glasovac.

- Naš prošli četverogodišnji mandat nije se ni po čemu bazirao samo i isključivo na kritikama i optužbama. Ja ću podsjetiti da je jedno 70 % zakona koje su vladajući donosili podržano od strane SDP-a i gotovo cijele oporbe. U protekle 4 godine SDP je podnio 40-tak zakonskih prijedloga, o amandmanima da i ne govorim, i svi su redom odbijeni, kaže Glasovac.

Kao primjer je navela Zakon o obnovi Grada Zagreba nakon potresa kada je većina sabornice bila za taj zakon pokušavajući konstruktivno putem amandmana popraviti zakon. Kaže da je to SDP radio protekle 4 godine.

- Posao opozicije je da prati što Vlada radi i pokušava ispraviti "krive Drine". Točno je da smo 4 godine upozoravali na korupciju, točno je da smo u više navrata tražili interpelaciju o radu pojedinih ministara i na kraju se pokazalo da smo bili u pravu. Vi ste mandat završili s tim da vam je premijer smijenio 10 ministara sumnjajući na korupciju. Naravno da smo upozoravali i upozoravat ćemo i dalje. Puhat ćemo vam za vratom i dalje, poručila je Glasovac.

Borić je odgovorio da nije istina da u proteklom amandmanu vlada nije prihvaćala amandmane oporbe.

- Možda ne u tako velikom broju ali dosta je ministara prihvaćalo pojedine amandmane oporbe. Drago  mi je da smo u ovom mandatu krenuli tako da smo Zakon o obnovi Grada Zagreba donijeli tako da smo prihvatili 40-tak amandmana u izvornom ili djelomičnom obliku i da smo taj zakon izglasali sa 124 glasa. To pokazuje da možemo u ovom mandatu s ovim zastupnicima voditi ozbiljne rasprave uz uzajamno poštovanje. Ovo što smo danas imali u nekoliko pitanja zaista nije bilo korektno, poručio je.

Predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Milan Vrkljan na današnjem je Aktualnom satu branio ministra Beroša. Na pitanje voditelja jesu li njih dvojica prijatelji odgovorio je da to nema veze.

- Domovinski je pokret došao na političku scenu da uredi Hrvatsku onako kako očekuje prosječan Hrvat. Deficit HDZ-a i SDP-a je evidentan - jedni imaju afere jednu za drugom, a drugi imaju ideološki deficit, ustvrdio je Vrkljan.  

Rast broja mandata desne opcije a ipak pobjedu HDZ-a na izborima tumači skretanjem HDZ-a lijevo u prostor SDP-a koji je SDP definitivno izgubio.

- Mislim da je to na tragu jedne politike koja se u Istočnoj Europi u zadnjih 30 godina - sve stranke koje su izvele istočnoeuropske zemlje iz komunizma i uveo ih u demokraciju su nestale s političke scene. Osim u Hrvatskoj. SDP definitivno dolazi na očekivane pozicije, a i HDZ će na idućim izborima, kaže Vrkljan dodavši da će Domovinski pokret samo ovaj mjesec osnovati 100 ogranaka.

Rekao je da se ministar Beroš dokazao u dosadašnjem radu i ima kredibilitet i zato ga je danas branio, što ne znači, kako je naglasio, da će ga braniti na nekom budućem aktualnom satu ako taj kredibilitet izgubi. Osvrnuo se i na probleme hrvatskoga zdravstva, dugove i nedostatak osoblja. 

- Sustav je devastiran stručno financijski i na svakom drugom obliku i vrlo vjerojatno će ove ili iduće godine doći do kolapsa sustava. Ovakvu devastaciju nikad nismo imali. Zašto je to tako? Zato što su pojedinačni interesi određenih grupacija nadvladali nad društvenim interesom, ustvrdio je.

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak kaže da njemu današnje Aktualno prijepodne nije bilo posebno dramatično, posebno ako se promatra u odnosu na prošli saziv Sabora kada smo svjedočili, kako je rekao, tzv. pernarizaciji Sabora.

- Ali treba gledati širu sliku - mi smo mlada demokracija, samo 30 godina, kada pogledamo ostale europske zemlje. Prije toga smo 50 godina imali jednopartijski sistem i mi se tek sada učimo parlamentarnoj demokraciji. Svaki od saborskih zastupnika ima svoj stil, netko je temperamentniji, netko je malo manje temperamentan . Ono što se meni danas svidjelo kada pogledamo cijelu raspravu je da je samo možda 7-8 pitanja je bilo malo, po mom mišljenju, izvan granice, možda je i premijer mogao malo smanjiti reakciju. Ali ja to gledam i kao gradonačelnik, kada ti netko postavi neko očito zlobno pitanje, u tebi proradi samoobrana - čekajte, napadate me a nemate nikakvog osnova, objašnjava Hrebak.

Raspudić je Hrebaku prigovorio da je zbog njegovog izlaska iz samoizolacije narušena vjerodostojnost Stožera. Hrebak mu je odgovorio da je u trenutku kada mu je Capak dozvolio izlazak iz samoizolacije on već imao negativan rezultat testiranja.

Milan Vrkljan se vratio na pitanje zastupnika Troskota o nabavci borbenih aviona. Kaže da je to odlično pitanje i čudi ga reakcija premijera. Također je vladajućima prigovorio današnji posjet Milorada Dodika Zagrebu. Replicirao mu je HDZ-ov Josip Borić rekavši da HDZ nije skrenuo lijevo, a da je Dodik došao u Zagreb na poziv predsjednika države.

Sabina Glasovac je rekla da nema dovoljno informacija da bi komentirala Dodikov posjet. Kaže da je to bitno pitanje, ali nije najvažnije za hrvatske građane. također, smatra da je pitanju nabavke aviona posvećeno previše vremena u emisiji.

- Hrvatska ima puno većih problema koji su danas apostrofirani u Aktualnom satu - kako ćemo se nositi s recesijom koja dolazi, kako će blokirani izaći iz nemoguće situacije u kojoj će se naći za mjesec dana, kako ćemo pomoći našim privrednicima i gospodarstvu da prebrode sve ovo što nam slijedi, a ova jesen i zima će biti duge i teške, poručila je Glasovac.