Hrvatski sabor izglasao Zakon o obnovi Zagreba i okolice

Hrvatski sabor izglasao je većinom glasova zastupnika Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji. Za zakon je glasalo 124 zastupnika, 4 su bila protiv i 10 suzdržanih.

-
Bauk: SDP će podržati Zakon o obnovi Zagreba  
- Vlada prihvaća 42 amandmana na zakon o obnovi
- U srijedu redovna sjednica, četiri zastupnika u samoizolaciji   

- Nadam se da će Zakon biti dobar temelj za obnovu i razvoj grada Zagreba i susjednih županija, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Broj glasova koje je zakon dobio, govori da su za njega glasovali i oporbeni zastupnici, koji točno, znat će se kad nadležna saborska služba objavi taj podatak.

Zakon definira model po kojem će konstrukcijsku obnovu zgrada 60 posto financirati država, a po 20 posto Grad Zagreb i županije te vlasnici nekretnina.

Vlasnicima s minimalnom plaćom i bez značajnije imovine, država i županija, grad ili općina u potpunosti će financirati tu obnovu.

Plaćanja iznosa od 20 posto bit će oslobođeni i vlasnici nekretnina ako njihov dohodak u protekloj i tekućoj godini ne prelazi 4000 kuna, a isto vrijedi i za one čija je ukupna imovina na dan potresa vrijedila manje od 200.000 kuna.

Uz ratne vojne invalide, participacije u obnovi oslobodit će se i osobe s invaliditetom, kao i vlasnici i suvlasnici koji su u trenutku potresa u zajedničkom kućanstvu živjeli s osobom s invaliditetom.

U slučaju da vlasnik ili suvlasnik proda obnovljenu nekretninu u roku od pet godina, morat će u cijelosti vratiti sredstva koja je uložila država ili županija.

Obiteljska kuća zakonom je definirana kao stambena zgrada do 400 metara kvadratnih s najviše tri posebna dijela od kojih je najmanje jedan stan te onaj kojim se omogućuje obnova zgrada u slučaju bespravnih zahvata na konstrukciji zgrade tako da vlasnik ili suvlasnik podmiri troškove povratka zgrade u stanje prije bespravne rekonstrukcije.

Jednom godišnje, do kraja lipnja za prethodnu godinu, Vlada će Saboru morati podnijeti izvješće o učincima zakona o obnovi.

Oštećeno 26 tisuća zgrada

U potresu 22. ožujka u Zagrebu je oštećeno 25 tisuća zgrada, u Krapinsko-zagorskoj županiji 409 te 510 u Zagrebačkoj županiji, ukupno 26 tisuća zgrada.
Oko 1,5 posto oštećenih zgrada javne je namjene, a 98,5 posto su zgrade u privatnom vlasništvu.

Razmjeri štete procijenjeni su na oko 86 milijardi kuna, što je oko 60 posto godišnjeg državnog proračuna.

Zbog epidemioloških mjera, glasalo se u tri dvorane te video vezom zastupnici koji se nalaze u samoizolaciji.

Po prvi put, nekoliko zastupnika, konkretno oni koji su u samoizolaciji glasovali su video vezom. 

Pozdravljam kolege koji su se spojili video vezom, Mato Franković, Hrvoje Zekanović, Ante Bačić i Stjepo Bartulica. Ušli ste u povijest, pozdrav, rekao im je predsjednik Sabora na početku.

Sljedeća sjednica Sabora bit će 16. rujna s aktualnim prijepodnevom.

Plenković pozdravio odluku zastupnika da uvjerljivom većinom usvoje zakon

Premijer Andrej Plenković pozdravio je odluku zastupnika u Hrvatskom saboru da uvjerljivom većinom i konsenzusom usvoje Zakon o obnovi Zagreba i dijelova Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

- Uz poduzete interventne mjere, imamo kvalitetan i održiv zakonski okvir da zajednički obnovimo Zagreb, napisao je Plenković na svom twitteru.

Bačić: Zakon o obnovi prihvaćen velikom većinom što pokazuje da je dobar

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izrazio je zadovoljstvo jer je Zakon prihvaćen velikom većinom glasova rekavši kako to pokazuje da je dobar te će pomoći građanima da čim prije obnove svoje zgrade.

S druge strane pokazalo se ispravnim što je Vlada usvojila značajan broj amandmana, 42 u potpunosti i 6 djelomično koje su predložili zastupnici oporbe i vladajuće većine te time pokazala uključivost i spremnost na dijalog kako bi se, prije svega, zbog interesa stanovnika područja oštećenog potresom moglo čim prije pristupiti samoj obnovi, dodao je.Grbin: Bolji i ovakav zakon nego nikakav

-
Smatramo da je bolji i ovakav zakon nego nikakav zakon. Građani Zagreba su predugo čekali da započne obnova i nemamo im pravo taj početak odgoditi niti im obnovu oduzeti. Međutim naša je obveza i nakon što je zakon usvojen raditi na tome da on bude popravljen. Pratit ćemo provedbu zakona, analizirati stvari koje se događaju i tamo gdje uočimo potrebu predlagat ćemo promjene, rekao je Peđa Grbin (SDP).- Tražili smo da se zakon usvoji na izvanrednoj sjednici Sabora kako bi bio što brže usvojen i to smo izborili, iako bi bili sretniji da se ovo dogodilo u lipnju i da nismo izgubili nekoliko mjeseci. Također, tražili smo omjer između države, jedinice lokalne samouprave i privatnih vlasnika oko financiranja koje smo na izborili, a nakon toga smo uspjeli izboriti i socijalne kriterije, rekao je Tomislav Tomašević (Možemo).