"Korona turistička sezona" na Kvarneru iznad svih očekivanja

Sigurnost, blizina i kvalitetna usluga - glavni su motivi dolazaka turista  na Kvarner - rezultati su analize turističkih rezultata na području Primorsko-goranske županije za osam proteklih mjeseci. Sezona je, unatoč svemu, bila iznad očekivanja.

"Korona turistička sezona" i njezini rezultati iznenadili su i najoptimističnije u razdoblju lockdown-a. Promet nakon travnja i svibnja dva puta je nadmašio očekivanja. Predsezona je završila s 31 posto dolazaka i 38 noćenja u odnosu na 2019., da bi se u srpnju i kolovozu postoci udvostručili.

- Nismo imali problema u smislu epidemiološke situacije među turistima, a da je bilo odgovornijeg ponašanja u Hrvatskoj, vjerujem da bi imali dobru postsezonu. Situacija je takva kakva je - izjavio je Zlatko Konadina, predsjednik TZ Kvarnera.

U srpnju je na području Primorsko-goranske županije boravilo gotovo pola milijuna gostiju i ostvarilo 3,8 milijuna noćenja. U dolascima je to bilo 67 posto lanjskih dolazaka ili 69 posto noćenja u 2019. Trend rasta dolazaka u kolovozu zaustavljen je.

- Nakon što su Slovenija i Austrija  uvele obvezu testiranja, to je utjecalo na  rezultat u kolovozu. Međutim on je još uvijek na oko 60 posto u odnosu na prošlu godinu - kaže Irena Perišić-Živadinov, direktorica TZ Kvarnera.

Rezultat za razdoblje siječanj - kolovoz jest milijun i tristo tisuća dolazaka te više od 9 i pol milijuna noćenja.

Dobrom sezonom može se pohvaliti otok Krk s 40 posto lanjskog turističkog prometa, slijede ga Crikvenica, Rab i Lošinj. Profitirali su privatni iznajmljivači ostvarivši pedeset posto lanjskog prometa, kao i kampovi s 18 i hoteli s 10posto.

Činjenica koju treba istaknuti jest da su objekti s 5 zvjezdica zabilježili 56 posto lanjskih noćenja, riječ je o kampovima, a čak 89 posto objekti u kućanstvima.