Nakon UAE i Bahrein potpisao sporazum s Izraelom

Bahrein se u petak potpisivanjem sporazuma o normalizaciji odnosa s Izraelom pridružio Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) zbog čega je oštro reagirao dužnosnik PLO-a koji je taj potez nazvao "izdajom palestinske stvari".

Nakon razgovora s bahreinskim kraljem Hamadom bin Isom Al Kalifom te izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, američki predsjednik Donald Trump tu je vijest objavio na Twitteru.U zajedničkoj izjavi su Bahrein, Sjedinjene Države te Izrael istaknuli da se radi o "povijesnom uspjehu u promicanju mira na Bliskom istoku.

- Uspostavom direktnog dijaloga i veza između dvaju dinamičnih društava i naprednih gospodarstava nastavit će se pozitivna preobrazba Bliskog istoka i osnažiti stabilnost, sigurnost i blagostanje u toj regiji, dodaje se u priopćenju.

Govoreći u Ovalnom uredu, Trump je rekao da su strane na Bliskom istoku "umorne od borbi" te natuknuo da bi se, u vezi s Palestincima, mogle dogoditi "dobre stvari", no nije išao u pojedinosti.

Odluku Bahreina i Izraela da krenu u normalizaciju odnosa nazvao je "uistinu povijesnim danom".

Također je istaknuo da je sporazum s Bahreinom postignut na samu godišnjicu terorističkih napada 11. rujna 2001. te je "počašćen"  što se to dogodilo na spomenuti datum.

Izrazio je uvjerenje da će i druge zemlje krenuti u normalizaciju odnosa s Izraelom, poručivši da je počela transformacija bliskoistočne regije.

UAE je pod američkim pokroviteljstvom prošli mjesec pristao na normalizaciju odnosa s Izraelom. Sporazum će se potpisati 15. rujna na svečanosti u Bijeloj kući, a osim predsjednika Trumpa bit će nazočni i izraelski premijer Netanyahu i ministar vanjskih poslova UAE Šeik Abdulah bin Zajed al-Nahjan.

Administracija predsjednika Trumpa nastoji i druge arapske zemlje privoljeti na pokretanje dijaloga s Izraelom, no Saudijska Arabija, kao najmoćnija od njih, dala je do znanja da nije spremna.

Bahrein je blizak saveznik Saudijske Arabije i sjedište regionalnog stožera američke ratne mornarice.

Odluku Bahreina odmah su pozdravili UAE i egipatski predsjednik.

- Ministarstvo vanjskih poslova UAE-a čestitalo je Bahreinu i Izraelu, napisala je glasnogovornica Hend al-Otaiba na Twitteru.

Sporazum će pomoći uspostaviti "stabilnost i mir na Bliskom istoku na način da se postigne pravedno i trajno rješenje palestinskog pitanja", napisao je na Twitteru predsjednik Abdel Fattah al-Sisi.

Dosad su diplomatske odnose s Izraelom uspotavile samo dvije arapske zemlje, Egipat (1979. ) te Jordan (1994.)