Migranti s Maerska prebačeni na humanitarni brod

Skupina od 27 migranata koja je više od mjesec dana provela na tankeru Maersk Etienne sigurno je premještena na brod nevladine udruge Mediteranea, javlja u petak Reuters.

Posada tankera spasila je migrante iz drvene barke 4. kolovoza nedaleko od Malte. Danima su plutali, a barka je potonula odmah nakon operacije spašavanja.

Tankeru je izdana uputa da spasi migranate dok je bio u zaljevu Gabes (Malta), na putu iz Genove do luke La Skhira u Tunisu.

Malteške, talijanske i libijske vlasti nisu dopustile iskrcavanje migranata te je operator tankera Maersk Tankers zatražio pomoć humanitarnog broda  Mediterranea da procijeni zdravlje migranata među kojima je bila i trudnica.

- Do premještanja migranata došlo je nakon procjene da im je potrebna hitna njega u primjerenim medicinskim ustanovama, priopćio je Maersk Tankers.

Godinu 2020. obilježava novi rast pokušaja dolazaka migranata središnjom mediteranskom rutom, koja se smatra najsmrtonosnijom na svijetu, a potencijalni migranti isplovljavaju najviše iz Libije i susjednog Tunisa.

Više od 300 migranata poginulo je ove godine u pokušaju prelaska Meditarana nastojeći stići na europsko kopno, procjenjuje Međunarodna organizacija za migracije (IOM).