Indija: Rekordan broj novozaraženih drugi dan za redom

Indija je zabilježila rekordan broj novozaraženih koronavirusom dva dana za redom te je u subotu potvrđeno 97.570 novih slučajeva zaraze, pokazuju podaci saveznog ministarstva zdravstva.

Indija je s 4.65 milijuna potvrđenih slučajeva, u apsolutnim brojevima, druga najgore pogođena zemlja, pri čemu je koronavirus potvrđen kod više ljudi samo u SAD-u, gdje je od početka pandemije potvrđeno više od 6.4 milijuna slučajeva.

Pandemija se širi brže u Indiji nego igdje drugdje na svijetu. Posebno je teško pogođena zapadna država Maharashtra, gdje je ukupno potvrđeno više od milijun zaraženih.

U petak je Maharashtra postala prva pokrajina na svijetu s više od milijun zaraženih. Da je Maharashtra država, koja je najbogatija indijska pokrajina, bila bi blizu Rusije na četvrtom mjestu po broju zaraženih.

Vladini dužnosnici navode da je do velikog porasta broja zaraženih vjerojatno došlo zbog pokretanja ekonomije, lokalnih festivala i zamora zbog karantene.

- Jako sam razočarana zbog situacije s pandemijom u Indiji, napisala je na Twitteru Bhramar Mukherjee, profesorica biostatistike i epidemiologije na Sveučilištu Michigan.

- Stanje je svakim tjednom sve gore i gore, ali se čini da je velik dio države odlučio jednostavno ignorirati krizu, dodala je.