Na splitskom području manje novozaraženih, no zabrinjava broj preminulih

Dobra je vijest što na splitskom području pada broj novozaraženih, no zabrinjava da je od sedmero preminulih u 24 sata u Hrvatskoj od Covida-19, četvero sa splitskog područja. Možemo se samo nadati da će klinička slika oboljelih idućih dana biti bolja.

• Preminulo 7 osoba, 261 novozaražena informacije
• Dr. Gligić: Prema virusu se ponašamo nonšalantno jer nema visok letalitet, ali...
• Hipertenzija - najčešća komorbiditetna dijagnoza


U Splitsko-dalmatinskoj županiji koja je tjednima bila na vrhu statistika posljednjih dana primjetno je manje oboljelih. Testira se sve više, prema jutrošnjim podacima od 725 testova pozitivnih je bilo 48. Struka ističe da Split i okolica prednjače po broju testiranja kojih je dnevno između 600 i tisuću i da gledajući postotke brojke padaju, od gotovo 15 posto prije desetak dana do današnjih 6 posto pozitivnih što je ohrabrujući podatak, javio je u središnjem Dnevniku novinar HRT-a Ivica Đuzel.

- Na Križinama gdje je vojska postavila šatore, zlu ne trebalo, 70 je pacijenata oboljelih od COVID-a, 4 je na respiratoru dok su 1332 osobe u samoizolaciji. Napominjem da je Stožer do 14. rujna produljio obvezno nošenje maski u zatvorenim prostorima ugostiteljskih objekata, ograničio svadbe na 50 osoba, krštenja i rođendane na 20, sahrane na 50 bez ljubljenja i grljenja ožalošćenih. Odlučio je i da naši umirovljenici i dalje provode dane u samoći i bez izlazaka tako da se nadamo da su ovi pozitivni pomaci rezultati ovih mjera i da nisu kratkoga daha, rekao je Đuzel.Split: 725 testova, 48 novooboljelih, preminule četiri osobe

- Imamo visok broj testiranih osoba. To već unatrag više od mjesec dana, imamo ogroman broj uzoraka. Kreću se od 600 do 1000 uzoraka dnevno i gledajući postotke novooboljelih koji se kreću od 11 do 15 posto, odnosno kretali su se do prije nekoliko dana, rekla je za podnevni Dnevnik HRT-a ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

Zadnjih dana, dodala je, te brojke padaju pa "danas imamo malo više od 6 posto novooboljelih na broj testiranih i nadamo se da će se brojke nastaviti kretati u tom smjeru".

- Nažalost danas je velik broj preminulih, neuobičajena brojka. Radi se o četiri starija muškarca u visokoj životnoj dobi s kroničnim bolestima. Zbog toga je bilo za očekivati možda neki lošiji ishod, rekla je Karin.

Što se tiče broja osoba koje se nalaze na respiratoru, kazala je kako trenutačni broj ne zna.

- Na respiratoru u zadnje vrijeme uobičajeno bude od 5 do 9 osoba, za danas ne znam točno.

Karin: Odmah testiramo djecu kod koje postoji sumnja na Covid-19

Škole su se, naglasila je, "odlično pripremile" te dodala kako su "roditelji jako ozbiljno shvatili situaciju".

- Mi pojačano gledamo i pratimo situaciju, naravno zbog naše epidemiološke situacije u Splitu. Za sada je sve pod kontrolom. Imamo nekoliko škola gdje se pojavio učenik pozitivan na Covid 19. Njihovi su razredi stavljeni u samoizolaciju, izjavila je i dodala:

- Inače, kod sumnje na bolesnog učenika ili djelatnika to odrađuju epidemiološka služba i služba školske medicine u koordinaciji. Mi odmah testiramo djecu kod koje postoji sumnja, oni imaju prioritet, tako da ne bi razred dugo čekao u samoizolaciji. Do sada smo imali situaciju da je bio po jedan dan, a sada imamo nekoliko razreda koji će biti po 14 dana na on-line nastavi.