Urod vrhunski, još da je bilo više turista...

Lički poljoprivrednici na Krbavskom polju u jesensku su berbu ušli puni optimizma unatoč prepolovljenoj prodaji zbog krize uzrokovane koronavirusom.

Urod kupusa i krumpira je odličan. Problem je izostanak potražnje iz turističkog sektora, dok se na zelenim tržnicama i sajmovima vrhunski proizvodi s ličkih polja brzo prodaju.

Na 10 ha Krbavskog polja posađeno je raznih sorta povrća i ličke gomoljaste kraljice - krumpira. Tu su još salata, blitva, kelj, luk.

Petar Priher, vlasnik OPG-a Priher iz Udbine, uzgaja devet vrsta  povrća. Najmanja površina na kojem je jedan artikl posađen je hektar. Krumpir je na 4,5 ha, kao i kupus za kiseljenje, kaže.

U tijeku je berba kupusa i krumpira. Urod je vrhunski, a nadaju se i velikom prinosu. Lijepo vrijeme omogućuje dobru berbu. Kupus s Krbavskog polja lako je našao put do tržišta.

- Imam dvije kiseljare koje rade moj kupus i  sajmovi po Lici i Dalmaciji, prije svega Benkovac, rkao je Ivica Priher.

Zelene tržnice i sajmovi glavna su mjesta prodaje i ako bi se ona zbog epidemiološke situacije ponovno zatvorila, OPG-ovi bi se našli na koljenima. Slaba turistička sezona već im je nanijela štetu.

Priher navodi da uglavnom rade s  poznatim kupcima, restoranima i gostionama. Zadovoljni su, ali za razliku od prošle godine, posla je upola manje.

Počela je i berba krumpira u Lici. Ovaj s Krbavskog polja već sada mami uzdahe i veseli ovu vrijednu obitelj podrijetlom iz Varaždina koja 25 godina živi u ovom dijelu Like od plodne ličke zemlje.

- Morate voljeti taj posao. Poljoprivreda je takva da vas jedna godina  razveseli i dobijete volju za poslom, a sljedeće tri se razočarate u svemu, navodi Ivica Priher.

Unatoč životnim usponima i padovima, kao i ovoj posljednjoj krizi uzrokovanoj koronavirusom, ova obitelj vjeruje da će već iduće godine sve biti znatno bolje.