AstraZeneca nastavlja s kliničkim ispitivanjem cjepiva za Covid-19

Klinička ispitivanja cjepiva za koronavirus koja u suradnji sa sveučilištem Oxford provodi tvrtka AstraZeneca, nastavljena su, nakon što je britansko Medicinsko regulatorno tijelo za lijekove (MHRA) potvrdilo da su ona sigurna, objavila je tvrtka u subotu.

Epidemija koronavirusa - najnovije informacije
Dr. Gligić: Prema virusu se ponašamo nonšalantno jer nema visok letalitet, ali...
Hipertenzija - najčešća komorbiditetna dijagnoza

Ispitivanja eksperimentalnog cjepiva u kasnoj fazi, jednog od najnaprednijih među brojnim kandidatima na čijem se razvoju radi, privremeno su prekinuta ovaj tjedan pošto se jedan od sudionika u britanskoj skupini ispitanika razbolio. 

S Oxforda su prvobitno objavili da se volonter neobjašnjivo razbolio, a kasnije su još dodali da je riječ o upalnim promjenama kralježničke moždine zbog koje je privremeno prekinuta treća faza ispitivanja jednog od favorita za cjepivo protiv koronavirusa.

- Zbog standardnog postupka pregleda pacijenta privremeno je obustavljeno cijepljenje volontera da bi neovisni odbori i međunarodni regulatori mogli ponovno proučiti sve sigurnosne parametre, objavili su iz tvrtke AstraZenece.

- Neovisni odbor Ujedinjenog Kraljevstva zaključio je svoju istragu te MHRA-u preporučio da se ispitivanja u Velikoj Britaniji mogu sa sigurnošću nastaviti.

U priopćenju tvrtke stoji da u ovom trenutku ne može objaviti medicinske i farmaceutske pojedinosti o slučaju.

- Svi sudionici ispitivanja na vrijeme će dobiti relevantne informacije koje će biti objavljene i u globalnim kliničkim registrima u skladu s regulatornim standardima.