Veliki prosvjedi u Minsku, okupilo se 100.000 ljudi, stotine uhićenih

Stanje u Bjelorusiji sve je dramatičnije. U glavnom gradu Minsku, na današnjem prosvjedu protiv vlasti predsjednika Lukašenka okupilo se, prema procjenama, sto tisuća ljudi. Bjeloruske snage uhitile su stotine prosvjednika...

Tko su ljudi koji maskirani fantomkama - neki u civilu, neki u uniformama bez obilježja - primjenjuju silu nad građankama Bjelorusije koje su izašle na novi Ženski marš zahtijevajući, kao i stotine tisuća njihovih sugrađana, odlazak s vlasti Aleksandra Lukašenka?  

Navodno je riječ o specijalcima u civilu. Domaćim, ili možda čak ruskim - zasad se samo nagađa.

- Ovo što se događa ne može se mirno promatrati. Ako danas ne izađeš, sutra će tvoja djeca živjeti u ropstvu. Ja sam majka, imam djecu, kaže Darija iz Minska.

Jedna skupina policajaca priskočila je u pomoć kolegi kojeg su prosvjednici držali na koljenima. I danas je samo u Minsku uhićeno više stotina ljudi, a prosvjedi se održavaju u više gradova. Iz Žodina se širi snimka policajca koji je udarcem u glavu oborio prosvjednicu.  

Skupina za ljudska prava Viasna navodi da je među novouhićenima mnogo žena te da je prijavljeno nasilje tijekom uhićenja.

Prosvjednici su odlučili staviti žene u prvi plan da budu lice demonstracija u nadi da će vlasti biti manje brutalne prema njima.

Gomile prosvjednika u nedjelju su hodale prijestolnicom prema četvrti u kojoj su smještene vladine snage, uzvikujući "Živjela Bjelorusija" i "Ti si štakor" - čestu uvredu Lukašenku.

Prosvjednike je zaustavila policija, pa su im uzvikivali "fašisti". U međuvremenu su u gradu Brestu snage sigurnosti na prosvjednicima koristile vodene topove, tvrdi kanal Nexta Live.

Neki Lukašenkovi kritičari se nadaju da će veličina nedjeljnog prosvjeda dodatno potkopati bjeloruskog čelnika i odgovoriti Putina da ga otvoreno podržava.

- Ovim skupom smo pokazali da Lukašenko ne kontrolira državu i da nije u položaju da govori u ime Bjelorusa, rekao je 35-godišnji Genadij, radnik u logistici koji je odbio dati svoje prezime.

Policija je objavila da je samo u Minsku uhitila više od 400 ljudi, a svjedok Reutersa tvrdi da se uhićenja nastavljaju.

Atmosfera na ulicama je iznimno napeta, s velikim brojem policajaca u dijelovima prijestolnice. Neki dijelovi centra su ograđeni bodljikavom žicom, poput Trga oktobra i Trga neovisnosti - čestih poprišta protuvladinih skupova.

Ruska novinska agencija Interfax prenosi kako su ispaljeni hici u zrak kako bi se rastjeralo prosvjednike iz područja grada gdje živi bjelorusko vodstvo. Kasnije je ministarstvo unutarnjih poslova objavilo o jednom pucnju u zrak.

- Nema nikakve destabilizacije u zemlji. Da nema inozemnih utjecaja, ništa se ne bi događalo, poručio je Lukašenko.

Mobilni internet ponovno radi usporeno. Operator je javio da su mu vlasti naložile da smanji kapacitet kanala. Na dominirajućoj državnoj televiziji dio profesionalaca koji su dali ostavke već tjednima mijenjaju novinari i tehničari dopremljeni iz Rusije, s državnog kanala Russia Today.

- Šezdeset posto prosvjednika su pijanci i narkomani. To su potvrdili liječnici. Kad su takvi pojurili na našu policiju, naravno da su dobili odgovor, rekao je Lukašenko.

Ruski padobranci

Dok se njegovoj rezidenciji ponovno približavaju deseci tisuća, kako kaže, pijanaca i narkomana, Lukašenko bi sutra trebao otputovati u Moskvu na sastanak s Vladimirom Putinom. Iako nije najavljeno potpisivanje nikakvih dokumenata, niz analitičara prognozirao je da će Rusija pokušati iskoristiti krizu kako bi čvršće uvukla Bjelorusiju u državnu uniju. To bi prema nekim interpretacijama, koje je prije iznosio i sam Lukašenko, značilo neformalni anšlus - odnosno gubitak bjeloruske suverenosti.

Rusija, susjedna i savezna država, pojačala je svoju podršku, ponudivši restrukturiranje bjeloruskog duga i osiguravanje likvidnosti banaka. Moskva poručuje da je na raspolaganju i njezina policija, ako će to biti potrebno.

Rusko ministarstvo obrane u nedjelju je objavilo da će u Bjelorusiju poslati svoju elitnu padobransku diviziju Pskov na zajedničke vježbe koje će trajati od ponedjeljka do 25. rujna, prenosi ruska agencija TASS.

Na vježbama je trebala sudjelovati i Srbija, ali je odustala nakon pritiska Europske unije, rekao je prošli tjedan srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin.

Prosvjedi bjesne Bjelorusijom sada već pet tjedana zbog spornih rezultata predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio dugogodišnji predsjednik Aleksander Lukašenko s više od 80 posto glasova. On vlada zemljom četvrt stoljeća i često ga se naziva posljednjim europskim diktatorom.

Val prosvjeda proširio se državom od izbora 9. kolovoza na kojima prosvjednici tvrde da je pobijedila Svjetlana Tihanovska. Ključne ličnosti opozicije od tada su pritvorene ili su pobjegle iz države, poput Tihanovske koja je u Litvi.

Lukašenko odbacuje tvrdnje da su izbori bili namješteni i govori da iza prosvjeda stoje inozemne sile.