Novi Zeland ukida restriktivne mjere 21. rujna, s izuzetkom Aucklanda

Novi Zeland će ukinuti restriktivne mjere uvedene u svrhu suzbijanja širenja koronavirusa diljem zemlje 21. rujna s izuzetkom najvećeg grada Aucklanda, koji je žarište drugog vala zaraze, rekla je premijerka Jacinda Ardern.

Ardern je izjavila da će restrikcije u Aucklandu biti razmotrene idući ponedjeljak.

Također je rekla da će vlada odmah ublažiti mjere fizičkog distanciranja u zrakoplovima, što predstavlja olakšanje za zrakoplovnu tvrtku Air New Zealand, koja je mjesecima morala ograničavati broj putnika na svojim letovima.

- Znam da će ova promjena označiti stvarnu razliku za Air New Zealand i dijelove zemlje koji se nadaju većem broju posjetitelja, rekla je Jacinda Ardern na tiskovnoj konferenciji u gradu Dunedinu na Južnom otoku gdje boravi u sklopu izborne kampanje.

- Maske će i dalje biti obavezne u javnom prijevozu, istaknula je.

Činilo se da je Novi Zeland, koji im pet milijuna stanovnika, uspješno zaustavio lokalni prijenos covida-19, ali nova pojava virusa u Aucklandu u kolovozu nagnala je vladu da vrati grad pod karantenu.

Premijerka Jacinda Ardern, koju očekuju opći izbori 17. listopada, ublažila je restrikcije ovaj mjesec, ali je grad i dalje na razini upozorenja 2,5, što podrazumijeva ograničavanje okupljanja na 10 ljudi.

- Vlada će razmotriti sadašnja pravila za Auckland na sjednici 21. rujna, a ako situacija bude stabilna povećat će broj dopuštenih sudionika okupljanja. Ta će promjena, ako do nje dođe, stupiti na snagu 23. rujna, rekla je ona.

Novi Zeland je zabilježio u ponedjeljak jedan novi slučaj koronavirusa, tako da je ukupan broj zaraženih 1447 a umrlih 24.