BiH: 168 novozaraženih, umro liječnik, sumnjivi slučajevi u Tuzli

U Bosni i Hercegovini potvrđeno je 168 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Devet osoba, među kojima je i jedan liječnik, umrle su, dok u bolnici u Tuzli pokušavaju utvrditi je li se dvjema osobama koje su prije oboljele od bolesti COVID-19 infekcija vratila u nekom novom obliku.

-
Koronavirus - iz minute u minutu  

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo, u Federaciji BiH testirano je 1133 uzoraka pri čemu je zaraza potvrđena kod 129 osoba, dok je u Republici Srpskoj nakon testiranja 586 uzoraka potvrđeno kako je njih 39 pozitivno na virus SARS-CoV-2.

Među tri zaražene osobe koje su umrle u tom entitetu je i liječnik Marko Pekija s Klinike za intenzivnu skrb Kliničkog centra u Banjoj Luci.

Liječnici na Kliničkom centru u Tuzli istodobno pokušavaju utvrditi točno stanje dviju osoba koje su ondje primljene na liječenje kao zaražene, a zbog toga su i bile hospitalizirane.

Ravnatelj Kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović u odvojenim izjavama za medije kazao je da je riječ o muškarcu i ženi kod kojih se sumnja na reinfekciju, no ona još nije potvrđena jer postoji i mogućnost da je riječ o "staroj", neizliječenoj zarazi.

Oboje su se već liječili te su nakon toga dvaput testirani na koronavirus, a nalazi su bili negativni, no muškarac sa simptomima zaraze ponovno se javio u bolnicu nakon 25 dana. Prije sedam dana hospitalizirana je i žena kod koje je drugi put potvrđen virus SARS-CoV-2.

Muškarac je sada u stabilnom stanju, a žena, koja je pretrpjela moždani udar, kritično.