Komadina: Kapaciteti u PGŽ-u spremni za jesenju sezonu "korone"

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izjavio je da su zdravstveni kapaciteti u toj županiji spremni za jesenju sezonu "korone" te da je zdravstvo ondje i dalje na zdravim nogama.

-
Koronavirus - iz minute u minutu  

Komadina je rekao da su prihodi svih zdravstvenih ustanova u županiji znatno manji nego inače, jer ne mogu obavljati redovne djelatnosti, ali da je u prvom rebalansu proračuna već planirano nekoliko milijuna kuna pomoći za interventno pokriće gubitaka.

Kako je rečeno na redovnoj konferenciji za novinare u županijskoj upravi, u Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata kod jedne je osobe potvrđena zaraza koronavirusom, a ozdravilo je još 17 osoba.

U riječkoj bolnici liječi se 18 pozitivnih osoba, od kojih je 15 na klinici za infektivne bolesti, sa srednje teškim simptomima, a troje bolesnika u bolničkom je respiratornom centru. Dva su na respiratoru, a jednom se stanje poboljšalo, ali je još pod intenzivnom skrbi.

Aktivno je 106 slučajeva zaraze, a u samoizolaciji je 365 osoba.

Zdravstvene ustanove jako dobro surađuju

Župan Zlatko Komadina rekao je da zdravstvene ustanove u županiji jako dobro surađuju, da je u riječkoj bolnici trijažni centar na hitnom prijemu na Sušaku. Ondje se detektiraju oboljeli i šalju, ako je riječ o težim slučajevima, u kliničku bolnicu na infektivni odjel. Ponovno je uspostavljen respiracijski centar u prostoru riječke neurologije.

Glavni epidemiolog županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević rekao je da je situacija u županiji relativno stabilna te da je ondje i dalje manje od 60 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Naglasio je da bi problem mogao biti kada bi broj dnevno oboljelih bio veći od kapaciteta epidemiološke službe za obradu.

- Glavni cilj nam je zadržati epidemiološku situaciju pod kontrolom, koliko god je moguće, kako bi se smanjio pritisak na bolnički sustav , izjavio je.

Ravnatelj riječkoga Kliničkog bolničkog centra (KBC) Alen Ružić istaknuo je da respiracijski centar u riječkoj bolnici sada djeluje kao jedinica intenzivnoga liječenja za oboljele od bolesti COVID-19.

- Reorganizacijom smo postigli najviši stupanj sigurnosti zdravstvenoga sustava, kako bi se zdravstvene usluge neometano pružale, rekao je i pozvao sve da dođu u bolnicu i obave redovne, dogovorene preglede.

Pročelnica za zdravstvo Đulija Malatesinić najavila je još jednu provjeru provedbe protuepidemijskih mjera u ustanovama socijalne skrbi, tj. u domovima za starije osobe.

Pročelnica za odgoj i obrazovanje Edita Stilin rekla je da je stanje u školama kojima je Županija osnivač jako dobro, da nijedan cijeli razred nije u samoizolaciji. Od 32 osnovne škole kojima je županija osnivač, u njih 20, u kojima je moguća provedba propisanog razmaka, nije obavezno nošenje maske.