Šest članica EU-a testira povezivanje aplikacija za koronavirus

Šest država članica EU-a počelo je testirati tehnologiju koja će omogućiti povezivanje nacionalnih aplikacija za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom, u trenutku dok drugi val covida-19 prijeti kontinentu.

Tehnologiju su počele testirati Češka, Danska, Njemačka, Irska, Italija i Latvija, priopćila je u ponedjeljak Europska komisija. Novi sustav osigurat će da aplikacije rade besprijekorno i preko granica, ističe Komisija.

Korisnici će morati instalirati samo jednu aplikaciju i moći će prijaviti pozitivan test na koronavirus ili dobiti upozorenje čak i ako otputuju u inozemstvo.

Mnoge države članice uvele su aplikacije za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom koje nisu posve međusobno kompatibilne, što otežava praćenje širenja epidemije.

Zemlje kao što su Francuska i Mađarska koje su uspostavile centralizirani sustav vjerojatno neće moći sudjelovati u europskom sustavu. Ali aplikacije kakve se koriste u 18 država članica uključujući Njemačku, Poljsku i Italiju mogu se uključiti. One koriste decentralizirani sustav pohrane podataka kakav promiču američki divovi Apple i Google, dok francuska aplikacija StopCovid ima središnji server.

Putovanja i osobni kontakti u srcu su europskog projekta i jedinstvenog tržišta, rekao je europski povjerenik za industriju Thierry Breton, ističući da će nova tehnologija to olakšati spašavajući pritom ljudske živote.

Tehnologiju su razvili njemački SAP i podružnica Deutsche Telekoma T-Systems. SAP je u suradnji s Deutsche Telekomom razvio njemačku aplikaciju za upozorenje na koronavirus koja je skinuta 18 milijuna puta i jako je hvaljena.