Murter - kolijevka drvene brodogradnje

Porinuće broda uvijek je poseban događaj, a pogotovo kada iz male otočne radionice izađe tradicijski drveni brod. U Betini, na otoku Murteru, kolijevci drvene brodogradnje, porinut je leut za naručitelja iz Rijeke, a sve na brodu je, osim motora, djelo lokalnih obrtnika.

Riječki pomorac i zaljubljenik u more Đanfranko Načinović nije mogao skriti osjećaje nakon prve plovidbe svojim novim drvenim ljubimcem.

- To je jedan dječji san koji se ostvario, rekao je.

Ostvario mu ga je jedan od rijetkih preostalih betinskih brodograditelja - Ante Fržop. Točno zna koliko je brodova porinuto iz njegove radionice.

- Ovo je 32., a od leuta peti. Možda i nije neki broj, ali ide se za kvalitetom, pa se i ne može tako brzo raditi, rekao je Fržop.

Dvije i pol godine prošlo je od ideje do porinuća. Đanfranko je za betinske meštre drvene brodogradnje čuo kada je trebalo popraviti tetin drveni brod koji je dobio na dar. Zajedrivši zatim u murterskom moru na tradicionalnom leutu, odmah je znao - želi takav brod. I želi biti član udruge koja čuva baštinu drvene brodogradnje.

- Ja ću biti jedan od najvećih promotora betinske brodogradnje i naših hrvatskih brodograditelja jer ja mislim da nema većih umjetnika u drevnoj brodogradnji nego što se tu radi, rekao je.

Još da postoji škola za malu drvenu brodogradnju - gdje bi Betinjanima bio kraj! A ovakvi drveni ljepotani pravi su spoj tradicije i modernoga - po opremljenosti mogu stati uz bok razvikanijim, plastičnim plovilima. I sve se više traže, što daje nadu u opstanak drvene brodogradnje.