Trump o klimatskim promjenama: Znanost ne zna

Američki predsjednik Trump posjetio je požarom raozorenu Kaliforniju i u svojoj izjavi omalovažio zabrinutost zbog klimatskih promjena, prenosi BBC. Tamošnjem dužnosniku Trump je kazao kako će se "Zemlja početi hladiti", a klimatske promjene za njega su posljedica lošeg upravljanja šumama.

- U Oregonu zbog vatrene stihije evakuirano pola milijuna ljudi


Trump se u okolici Sacramenta sastao s gasiteljima a na molbu jednog od njih da ne ignorira poruke znanstvenika o klimatskim promjenama odgovorio je: "Ne mislim da znanost zna".

"Eksplozivna stabla"

Ustvrdio je kako se druge zemlje nisu borile s toliko puno požara. A na tvrdnju da su veliki požari u Australiji i prašumi Amazone posljedica promjene klime kazao je da te zemlje imaju "eksplozivna stabla". Na kraju izjave upitao je: "Mislite li da će svoje ponašanje promijeniti i Indija, Kina te Rusija?"

U požarima u Kaliforniji, Oregonu i državi Washington izgorjelo je gotovo 2 milijuna hektara zemlje a stradalo je najmanje 36 osoba od početka kolovoza. Znanstvenici upozoravaju da globalno zatopljenje dovodi do ekstremnih kišnih i sušnih sezona. Vegetacija najprije buja, a zatim se suši i postaje "gorivo" za požare.