Najviše novih slučajeva u Indiji i Meksiku, u Britaniji pravilo šestice

Diljem svijeta koronavirusom zaraženo je gotovo 29,5 milijuna ljudi. Najviše novih slučajeva bilježe Indija i Meksiko. Europa se oštrijim epidemiološkim mjerama nastoji boriti protiv novog vala zaraze. Najveći broj zaraženih imaju Španjolska, Francuska i Velika Britanija.

U Velikoj Britaniji uvedeno je pravilo šestice. Odnosno, na istom se mjestu ne može okupiti više od šestero ljudi. Mnogi su zbunjeni, a neki i krše pravila.

- Za stolom može biti najviše šestero ljudi, nema stajanja oko stola. Pravila najčešće ne poštuju mladi, ne održavaju razmak i ne drže do toga da COVID mogu odnijeti kući, rekao je Mark Dunlop, pab The Angel on the Bridge.

- Trebalo im je previše vremena da nešto poduzmu, a ovo samo ljude frustrira jer teško je razumijeti zašto ne sedam ili pet, zašto šest i zašto to nisu napravili još prošli mjesec. Ovako je sve frustrirajuće i teško pratiti, smatra stanovnik Londona Thiago Lima.

● Tri osobe preminule, 151 novi slučaj 
● Informacije o pandemiji iz minute u minutu pratite na hrt.hr/koronavirus 

Drugi val epidemije već je zahvatio Austriju, kao što je prije nekoliko dan izjavio austrijski kancelar. Maske su obvezne na svim javnim mjestima, možda će se mjere dodatno pooštriti.

- Oko 50% slučajeva zaraze bilježi se u Beču, no diljem Austrije broj zaraženih je u porastu i stoga je iznimno važno razmotriti mjere. Austrija se priprema i za više od 1000 novozaraženih dnevno. Nastava je počela, pozornost je usmjerena na djecu, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

- Osobno se ne bojim toliko da budem zaražen, koliko se bojim ponovnog zatvaranja i nedolaska u školu, rekao je učenik iz Salzburga.

Ponovno zatvaranje većina želi izbjeći. Prema nekim istraživanjima, čak i imućni Europljani štede zbog pandemije, što se negativno odražava na ekonomiju. U tom smislu hvali se švedski model otvorenosti, no i iznimna samodisciplina građana. 

- Svatko preuzima odgovornost za sebe i to dosta dobro funkcionira, misli jedan od stanovnika Stockholma.

- Šef me već mogao otpustiti, no to još nije učinio i svi smo sretni zbog toga. Bolje i da se plaća smanji, nego ostati bez posla, smatra stanovnica Stockholma.

Svjetska zdravstvena organizacija neprestano upozorava da građani trebaju poštovati mjere zaštite jer pronalaženje mogućeg cjepiva ne znači i kraj epidemije. Prosječan dnevni porast broja slučajeva u Europi, ističu, sada je veći nego tijekom prvog vrhunca epidemije u ožujku.