U Sloveniji 82 nova slučaja zaraze, vlada razmatra nove epidemiološke mjere

U Sloveniji su u posljednja 24 sata, s 2247 testova, potvrđena 82 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je 35 više nego prethodni dan, kada je provedeno 1100 testiranja, objavila je slovenska vlada, koja će poslijepodne razmotriti nove prijedloge epidemiologa u borbi protiv bolesti COVID-19.

- Epidemija izazvana koronavirusom - iz minute u minutu

U bolnicama se trenutačno od zaraze koronavirusom liječi 50 pacijenata, 10 od njih je na intenzivnoj njezi, većinom na respiratoru, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva infekcije od početka epidemije povećao se na 3831, a u posljednja 24 sata nije bilo novih smrtnih slučajeva pa broj preminulih ostaje 135. Aktivnih slučajeva zaraze je oko 900.

Povećan dnevni broj slučajeva zaraze u posljednje vrijeme zabrinjava slovenske epidemiologe pa će o njihovim prijedlozima kako smanjiti drugi val epidemije popodne odlučivati vlada.

Glasnogovornik vlade Jelko Kacin najavio je na konferenciji za novinare da će se zbog povećanog broja hospitalizacija uskoro otvoriti i četvrta bolnica za COVID, za što su već u tijeku pripreme. Dodao je da današnji podaci o novooboljelima pokazuju da se situacija ne popravlja te da i dalje treba strogo poštovati propisane epidemiološke mjere i restrikcije. 

Voditeljica vladina stručnog tima Bojana Beović izjavila je sinoć za Slovensku televiziju da je broj potvrđenih slučajeva infekcije na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana prešao 40 te da je epidemija "u opsežnom zamahu", a osobito je zabrinjava sve veći broj hospitaliziranih pacijenata i onih na respiratoru.

Žarišta zaraze su privatne zabave, radna mjesta i škole, dodala je te istaknula i druženja u lokalima, zbog čega epidemiolozi vladi predlažu ograničenje rada gostionica i lokala u kasne noćne sate.

Dodala je kako je odgovornost za smirivanje stanja na svakom pojedincu i da treba poštovati mjere i restrikcije koje su donesene ili preporučene. Nacionalnim je medijima preporučila da svakodnevno konkretno informiraju građane kako se zaštititi i koje mjere trebaju primjenjivati.

Na nacionalnoj razini neće se donositi nove strože mjere, osobito ne zatvaranje unutar općina, kao na početku epidemije.

- Svaka bi vlada mogla ponovno zatvoriti javni život, ali bi se nakon toga situacija ponovila, uz veliku ekonomsku i društvenu štetu. Zato takve restrikcije imaju sve manje smisla, s virusom ćemo živjeti još neko vrijeme, rekla je Beović.