Njemačka spremna prihvatiti 1500 izbjeglica iz Grčke

Njemačka će prihvatiti dodatnih 1500 izbjeglica s grčkih otoka, javljaju tamošnji mediji pozivajući se na izvore bliske vladi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel (Kršćansko-demokratska unija, CDU) i ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija, CSU) dogovorili su se o prihvatu još 1500 izbjeglica, a ponajprije bi bila riječ o obiteljima s djecom koje su u Grčkoj već stekle status zaštite. Kako navode isti izvori, prihvat izbjeglica već je dogovoren s grčkom vladom.

Ovaj potez još nije usuglašen s manjim koalicijskim partnerom, Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD), koja već nekoliko dana traži prihvat većeg broja imigranata koji su nakon požara u izbjegličkom kampu Moria na grčkom otoku Lezbosu ostali bez krova nad glavom.

Prihvat većeg broja izbjeglica traže i ostale parlamentarne stranke, osim populističke Alternative za Njemačku.

I nekoliko saveznih pokrajina do sada je izrazilo spremnost za prihvat većeg broja izbjeglica, ali je ministar unutarnjih poslova Seehofer to odbijao. On je potkraj prošlog tjedna najavio da će Njemačka prihvatiti do 150 maloljetnih migranata iz kampa Moria.