Radnici Dalmacijavina: Velika nepravda

S premijerom Andrejem Plenkovićem u Splitu su kratko razgovarali nekadašnji radnici Dalmacijavina i dogovorili sastanak sljedećega mjeseca u Zagrebu. Sve je izvjesnije kako neće dobiti svoja potraživanja. Bivši vlasnik, odnosno država, duguje im 64 milijuna za plaće i otpremnine, no na posljednjem ročištu rečeno je da će se najprije ipak morati podmiriti neplaćeni porezi i trošarine.

Stečaj Dalmacijavina: Država će biti namirena s oko 13 milijuna kuna

Zarasli u divlji orah - pogoni u splitskoj trajektnoj luci samo što se ne sruše. U uredu Jerka Dugeča spavaju beskućnici. 

- Četrdeset godina sam proveo u Dalmacijavinu, a vidite što je danas. Izmet. Ovo nema ni u Bangladešu! Tresemo se svi, vidite. Nepravda je velika prema radnicima koji su radili, poručuje.

Novac od prodaje tvrtke pet je godina na računu splitskoga Trgovačkog suda. Radnici nisu vidjeli ni lipe, a država im ne priznaje ni vlasništvo nad nekretninom na pomorskom dobru.

- Kako se rješavalo brodogradilišta koja su isto na pomorskom dobru, razvlaste, obeštete radnike i ide sve svojim tijekom. A mi nismo dobili ništa, naglašava bivši radnik Mate Markotić. Za ovo su krivi, dodaje Jerko Dugeč - Trgovački sud, Državno odvjetništvo i Vlada Republike Hrvatske.

Imovina se prodala u bescjenje samo kako bi se zadovoljila zakonska forma stečaja. Ne može se naći rješenje za radnike Dalmacijavina, kažu da to samo moraju biti pozitivni propisi Republike Hrvatske. A pozitivnim propisima Republike Hrvatske obezvrijediti vrijednosti ovakvih veličina i brojki kao što je Dalmacijavino - to u nijednom svijetu nije normalno, kaže predsjednica Nezavisnog sindikata Dalmacijavina Danica Stipović.

Prosvjedima ne znaju broja. Molili su, preklinjali - 550 radnika za svoja 64 milijuna. Obećano im je da će se rješenje pronaći.

- Čudo je onih koji traže, a malo novca. Obzirom da smo mi u prvom isplatnom redu, sasvim je bilo očekivano od naše strane da ćemo biti namireni sa novcima koje smo dobili prodajom Dalmacijavina, tvrdi bivša radnica Dalmacijavina Alenka Malinić.

Ako je suditi po posljednjem ročištu - to se vjerojatno neće dogoditi. Prije isplate radnika mora se podmiriti dug nakupljen tijekom proizvodnje u stečaju. Riječ je o 105 milijuna kuna. Radnicima, čini se, neće ostati ništa.