Kina otvorena za dolazak promatrača EU-a u Xinjiang

Kina je u utorak navela da je otvorena za dolazak promatrača EU-a u Xinjiang, dan nakon zahtjeva da se odobri pristup tom području u kojemu Peking, prema navodima aktivista za ljudska prava, provodi represiju nad muslimanima.

Europski čelnici zatražili su na sastanku putem videokonferencije u ponedjeljak od Kine prihvat neovisnih promatrača u kinesku pokrajinu Xinjiang, gdje Peking masovno zatvara u kampove za preodgoj pripadnike ujgurske muslimanske manjine.

- Ponavljamo svoju zabrinutost zbog kineskog tretmana manjina u Xinjiangu i na Tibetu, kao i u pogledu sudbine aktivista za zaštitu ljudskih prava i novinara, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Taj teritorij, dugo na meti napada koji se pripisuju članovima ujgurske manjine, Peking godinama vodi čvrstom rukom u ime borbe protiv terorizma.

Više od milijun ljudi je trenutačno zatvoreno u "kampovima za preodgoj" ili je bilo u njima, prema podacima organizacija za zaštitu ljudskih prava i Sjedinjenih Država.

Kina tvrdi da je riječ o "centrima za stručno osposobljavanje" koji pomažu stanovnicima da pronađu zaposlenje i da ih se udalji od iskušenja vjerskog ekstremizma.

Pojačava se međunarodni pritisak, koji predvode Sjedinjene Države, i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u ponedjeljak je ponudio Pekingu slanje međunarodnih promatrača u Xinjiang kako bi utvrdili stanje na terenu.

- Uvijek smo bili skloni da naši strani prijatelji, među kojima je i Europska unija, dođu posjetiti Xinjiang, rekao je u utorak Wang Wenbin, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

- Kina prihvaća taj zahtjev i spremna je poduzeti potrebne korake. Sada je na potezu Europska unija, izjavio je on na redovitoj konferenciji za novinare.

Peking je odbacivao dosadašnje pozive na slobodan pristup Xinjiangu i glasnogovornik nije precizirao pod kojim bi uvjetima europski promatrači mogli doći u posjet.

- Na mjestu događaja oni će moći utvrditi stvarno stanje, za razliku od glasina i pristranih izvješća koje su neki pomno smislili, nastavio je Wang Wenbin.

- Ali moram naglasiti da se protivimo svakoj istrazi koja se temelji na pretpostavci krivnje, dodao je.

Kina je u prosincu pozvala njemačkog nogometaša Mesuta Oezila u posjet Xinjiangu, nakon što je on oštro osudio politiku Pekinga prema ujgurskim muslimanima.

Sjedinjene Države su najavile u ponedjeljak da će blokirati uvoz niza robe iz tog područja gdje, prema njihovim tvrdnjama, kineske vlasti provode "prisilni rad". Wang Wenbin je u utorak odbacio te "izmišljene optužbe".