Dom za starije u Novskoj novo žarište epidemije u županiji

Dom za starije i nemoćne u Novskoj, gdje je od 16 korisnika koronavirusom zaraženo njih 12 te dvoje djelatnika, novo je žarište zaraze u Sisačko-moslavačkoj županiji koja u utorak bilježi osam novozaraženih, a jedna je osoba umrla, prva u županiji.

Izvijestio je to na konferenciji za novinare Županijski stožer civilne zaštite, navodeći kako je od osam novozaraženih šest osoba s područja Novske te po jedna s područja Petrinje i Siska.

Kao novo žarište zaraze spomenut je Obiteljski dom za starije i nemoćne osobe Vita iz Novske. Kako je navela epidemiologinja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Bojana Hrvojić, sada je stanje pod nadzorom i dom je dezinficiran.
Spominje se mogućnost da je netko od korisnika virus donio iz neke zdravstvene ustanove.

Najviše je ukupno oboljelih, 49, iz Kutine, 48 ih je s područja Novske, a 22 sa sisačkog područja.

U ponedjeljak je u sisačkoj Općoj bolnici umrla prva žrtva pandemije na području županije. Riječ je o osobi u dobi od 82 godine koja je bila liječena i od drugih bolesti.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić pozdravio je podatak da posljednjih dana nije zabilježen unos virusa iz drugih dijelova zemlje ili inozemstva.

Načelnik Stožera Roman Rosavec kazao je kako sve škole i vrtići rade u posebnim uvjetima te da su sve do 21. rujna, bez promjena, na snazi mjere koje je Stožer uveo 7. rujna.

Podsjetio je da u učionicama nije obavezno nošenje maske, ali izvan njih unutar škole je obavezno.