Budući japanski premijer priprema novu vladu sa starim ministrima

Čelnik japanske vladajuće stranke Yoshihide Suga, koji bi trebao biti idući premijer, nastavit će politiku svog prethodnika tako što će u vladi zadržati ključne ministre, a na drugim visokim dužnostima istaknute stranačke ljude, prenose u utorak japanski mediji.

Suga
, dugogodišnji odani suradnik i tajnik vlade premijera na odlasku Shinza Abea, u ponedjeljak je odnio uvjerljivu pobjedu u Liberalno-demokratskoj stranci (LDP). Obećao je da će ostvariti brojne Abeove programe, uključujući gospodarsku strategiju "abenomiku".

Suočen je s brojnim izazovima, uključujući upravljanje pandemijom bolesti COVID-19 uz istovremeno oživljavanje ekonomije i rješavanje problema sve starijeg stanovništva u državi u kojoj je gotovo trećina ljudi starija od 65 godina.

Ministar financija Taro Aso i ministar vanjskih poslova Toshimitsu Motegi će vjerojatno ostati na položajima, a Yasutoshi Nishimura bi trebao biti ponovno imenovan ministrom gospodarstva, objavilo je više medija.

Ministar trgovine i industrije Hiroshi Kajiyama, sin političara koji je Sugiju bio mentor, također bi trebao zadržati položaj. U vladi bi trebao ostati ministar okoliša Shinjiro Koizumi, sin slavnog bivšeg premijera Junichira Koizumija.

Očekuje se da će ministar obrane Taro Kono biti ministar javne uprave, a Nobuo Kishi, zastupnik LDP-a i mlađi Abeov brat, novi ministar obrane, navode mediji.

Suga bi u srijedu trebao dobiti uvjerljivu potporu u parlamentu kako bi postao novi šef vlade i zamijenio Abea koji je dao ostavku zbog zdravstvenih razloga.

Na 71-godišnjeg vladina savjetnika i glasnogovornika gleda se kao na čimbenika stabilnosti koji će nastaviti politiku svog prethodnika.

Suga je sin farmera koji je uzgajao jagode i odrastao je u sjevernoj regiji Akiti. Problemi koji muče ruralna područja, poput depopulacije, bit će među njegovim prioritetima.

Kao premijer suočit će se s brojnim izazovima, uključujući obuzdavanje pandemije koronavirusne bolesti i ozdravljenje trećeg gospodarstva u svijetu koje je i prije pandemije bilo u recesiji.