Francuska traži kompenzacije za otkazane sjednice EP-a u Strasbourgu

Francuska očekuje brz povratak plenarnih sjednica Europskog parlamenta u Strasbourg i traži kompenzacije u obliku dodatnih europskih događaja u tom gradu, izjavio je francuski državni tajnik za europske poslove Clément Beaune.

S obzirom na to da je rujanska plenarna sjednica, koja se trebala održati u Strasbourgu, otkazana zbog pandemije koronavirusne bolesti, što se dogodilo već peti put, i održava se u Bruxellesu, francuski državni tajnik poručio je u ponedjeljak da je odlučan boriti se za brz povratak plenarnih sjednica u Strasbourg kamo i pripadaju, da će raditi na kompenzacijama i na promicanju Strasbourga kao europske prijestolnice u mjesecima i godinama koji dolaze.

- U pogledu mogućih kompenzacija, razmatramo različite jako konkretne mogućnosti kako bi Europska unija nedvosmisleno iskazala svoju privrženost svojoj nazočnosti u Strasbourgu, objasnio je Beaune novinarima, nakon sastanka s prefektom Donje Rajne, Josiane Chevalier, gradonačelnicom Strasbourga Jeanne Barseghian, zastupnicima i predstavnicima lokalnih vlasti.

Ne ulazeći u pojedinosti, spomenuo je mogućnost da se dio aktivnosti Konferencije o budućnosti Europe, koja bi uskoro trebala početi s radom, održava u Strasbourgu, kao i pregovori o trajanju i broju plenarnih sjednica Europskog parlamenta.

Po europskim ugovorima, Europski parlament ima sjedište u Strasbourgu, gdje se održava 12 plenarnih sjednica na godinu u trajanju od tri i pol dana. Ostatak vremena eurozastupnici rade u Bruxellesu, što već godinama izaziva žestoke rasprave. Za promjenu takve situacije potreban je pristanak svih država članica EU-a.

Pristaše jedinstvenog sjedišta Parlamenta u Bruxellesu kritiziraju veliku financijsku i ekološku cijenu te mjesečne selidbe gotovo 2500 ljudi i činjenicu što se golemi kompleks u Strasbourgu koristi samo četiri dana u mjesecu.

- Premda zgrada Europskog parlamenta u Bruxellesu zahtijeva temeljitu obnovu, sjedište u Strasbourgu nije samo pravna obveza upisana u ugovore, to nije samo obrambena bitka i još manje samo relikt iz prošlosti, naglasio je Beaunne.

Gradonačelnica Strasbourga Jeanne Barseghian izrazila je želju da se iduća plenarna sjednica, predviđena od 5. do 8. listopada, održi u Strasbourgu.

- To bi bilo prvi put od veljače. Treba ići i puno dalje u jačanju europske dimenzije Strasbourga, naglasila je.

- Zdravstvena situacija u Belgiji nije bolja nego u Francuskoj i zastupnici se već kreću po svojim okruzima po cijeloj Europi, istaknuo je u novinskom članku Frédéric Bierry, predsjednik vijeća departmana Donja Rajna, kritizirajući manevar protivnika Strasbourga koji žele iskoristiti situaciju da trajno sjedište Europskog parlamenta bude u Bruxellesu.

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli rekao je na otvaranju plenarne sjednice u Bruxellesu da zahvaljuje francuskim vlastima na razumijevanju i kontinuiranoj suradnji u ovim teškim mjesecima.

- U ime svih naših članova, toplo pozdravljam gradonačelnicu i stanovnike Strasbourga, kamo se nadamo uskoro vratiti, kazao je.