WHO: U 58 država porast broja oboljelih

U 58 država diljem svijeta bilježi se rast broja zaraženih koronavirusom, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija. Među njima je i Španjolska u kojoj su zaposlenici u bolnicama već na izmaku snaga. Dio njih izašao je na ulice Madrida prosvjedujući i zbog nedostatka opreme te malih plaća.

U središtu Madrida nezadovoljni medicinski djelatnici prosvjedovali su zbog loših uvjeta rada. Od izbijanja epidemije vlasti u Španjolskoj nisu ojačale zdravstveni sustav kako bi se lakše nosio s golemim pritiskom novozaraženih. Zaboravile su na obećanja da će medicinskim sestrama i liječnicma povećati plaće i zaposliti još osoblja.

Victor Aparicio, medicinski djelatnik, rekao je da se u ožujku, travnju i svibnju moglo vidjeti  da se zdravstvo urušilo pod pritiskom epidemije. Ističe da  je sada manje osoblja i pita – "kakvi ćemo biti tek u sezoni gripe ako smo ovakvi u rujnu".

Rujan je u Francuskoj donio više hospitaliziranih. Najveći rizik i dalje je za starije od 65. Alexandre Boyer, liječnik iz Marseillesa, izjavio je kako se "zbog jake cirkulacije virusa među općom populacijom očekuje porast broja hospitalizacija te da se pripremaju za to."

Njemačka vlada dat će 750 milijuna eura trima domaćim farmaceutskim tvrtkama koje rade na cjepivu protiv koronavirusa. Cilj im je osigurati najmanje 40 milijuna doza, što smatraju da je dovoljno kako bi se osiguralo stvaranje masovnog imuniteta nacije. Cijepljenje bi bilo dobrovoljno.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn kazao je "kako žele sigurno i učinkovito cjepivo, a ne samo da budu prvi. Prioritet je da cjepivo bude sigurno".

I u Kini traje utrka za spasonosnim cjepivom. Barem tri od četiri koja su u završnoj fazi ispitivanja, tvrdi Peking, bit će potkraj studenog spremna za najugroženije slojeve stanovništva i medicinsko osoblje.

Ruska Federalna služba za nadzor potrošača upozorava da svi koji su preboljeli COVID-19 i dalje mogu širiti zarazu i to čak 48 dana nakon što im je nalaz testa bio negativan.

Momčilo Krajišnik, najbliži suradnik vođe bosanskih Srba i osuđeni ratni zločinac, preminuo je od posljedica bolesti COVID-19. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio ga je na 20-godišnju kaznu zatvora za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini. Nakon odsluženja dvije trećine kazne vratio se na Pale. Do kraja je ostao politički aktivan, promičući istu politiku zbog koje je i osuđen.