Kanada zbog porasta novozaraženih ne isključuje uvođenje karantene

Kanadska ministrica zdravstva u utorak je rekla da ne isključuje još jednu karantenu ako se to pokaže potrebnim, uslijed porasta novih slučajeva Covida-19, no dodala je da je vlada bolje pripremljena u nošenju s virusom nego tijekom prvog vala.

Komentari Patty Hajdu uslijedili su nakon obećanja koje je uputila kasno u ponedjeljak da se zauzima za "kirurški pristup" u nošenju s porastom slučajeva. Kanada je 14. rujna zabilježila 1351 novi slučaj, što je najveći dnevni porast od 1. svibnja, uslijed otvaranja škola i iznenadnih porasta koji su povezani s grupnim okupljanjima.

- Vidimo da brojke rastu, no potpuno zatvaranje ekonomije bilo bi vrlo teško za ovu zemlju. Nećemo ga isključiti. Zaštitit ćemo zdravlje Kanađana i učiniti ono što je potrebno, rekla je Hajdu novinarima u utorak.

Dodala je da je Kanada napravila "značajna poboljšanja" u sustavu zdravstvene zaštite te da je bolje pripremila opremu i zalihe nego što je to učinila tijekom prvog vala u proljeće.

- To će nam dopustiti da se suočimo s drugom fazom, rekla je.

Hajdu je ranije rekla da se Kanada nalazi u stadiju primjene ciljanijeg pristupa u borbi s Covidom-19, navodeći potrebu suradnje s pokrajinama i regijama kako bi se spriječilo lokalna žarišta bez nanošenja štete zdravim zajednicama.

- Mislim da bi masovna karantena za jednu provinciju ili zemlju bila teška. Teško bi pala Kanađanima, rekla je kasno u ponedjeljak.

- Tako da se sada zalažem za više kirurški pristup, dodala je.

Kanadske pokrajine i teritoriji su odgovorni za uvođenje zdravstvenih restrikcija, iako bi Kanada mogla koristiti izvanredne zakone kako bi nametnula nacionalnu karantenu ako bi se to pokazalo potrebnim.