Oporavak Unije: Poziv članicama EU-a na odustajanje od dijela suvereniteta

U Europskom parlamentu održana je jedna od najvažnijih rasprava u radu tog tijela. Prvi put svoj govor o stanju Europske unije održala je Ursula von der Leyen, predsjednica europske Komisije. Iznijela je svoju viziju oporavka EU-a i pozvala države članice da odustanu od dijela svog suvereniteta kako bi se financirao zajednički plan za oporavak.

S predsjednicom EK zastupnici raspravljali su o prioritetima EU-a za budućnost. Glavne teme bile su ulaganje u oporavak od posljedica epidemije koronavirusa, klimatska kriza, dugoročni proračun Unije, položaj EU-a u svijetu, migracije te nezaposlenost.

Ursula von der Leyen iznijela je svoju viziju kako EU iz zdravstvene i ekonomske krize ponovno podignuti na noge. Na prvo mjesto stavila je jačanje zdravstvenog sektora i u nacionalnim državama, ali na razini EU-a. Založila se za jačanje uloge Bruxellesa i osnivanje Europske biomedicinske agencije, javlja iz Bruxellesa naša reporterka Jasna Paro.Predsjednica EK naglasila je kako su građani EU-a u ovoj krizi pokazali da su spremni odreći se dijela svojih sloboda kako bi zaštitili zdravlje drugih. To bi se trebalo postići i na državnom nivou - države članice trebale bi odustati od dijela svog suvereniteta kako bi se financirao zajednički plan za oporavak. Samo kroz očuvanje gospodarstva i radnih mjesta Europa će se oporaviti, poručila je Ursula von der Leyen. 

- Ljudi žele izlaz iz 'svijeta korone' iz krhkosti i neizvjesnosti. Spremni su za promjene i spremni su za dalje. Ovo je trenutak da Europa pređe put od ove krhkosti prema novoj vitalnosti, poručila je Ursula von der Leyen.

Picula: Što je najznačajnije

- Prvi dojam je da je Von der Leyen dektektirala stvarne probleme koji tište gradjane EU-a i ponudila dozu optimizma kad je govorila o rješenjima i roku kada bi se neke promjene trebale dogoditi. Ostaje pitanje: Koliki će biti raskorak izmedju onoga što je najavljeno i što će se u relanom svijetu ostvariti, komentirao je Tonino Picula. Dodao je kako je predsjednica EK ispravno kazala da je kriza s koronom pokazala koliko su krhke insitucije EU-a.

- Zanimljivo je govorila o zapadnom Balkanu koji ostaje vanjskopolitički prioritet Unije i da taj prostor ne može biti zadnja stanica 'puta svile'. Najavila je i da će ostati doljedna prema onome što je potpisano s Velikom Britanijom, unatoč tome što se premijer Johnson trudi 'izmaknuti' iz sporazuma. Jednako tako izrazila je opreznu dozu optimizma govoreći o odnosu sa SAD-om time što će pružiti ruku budućem pobjedniku izbora, tko god on bio, dodao je Picula. Naglasio je i obećanje Ursule von der Leyen da će inzistirati na solidarnosti vezano za rješenje migrantske krize.

Šuica: Možemo pomoći samo ako radimo zajedno

- Mislim da je govor bio programski i da smo ostali na prioritetima koje je Komisija zadala prošle godine. Naravno da je danas Komisija stavila akcent na zdravlje, a što se tiče mog portefelja, demokracija i demografija - jedna od važnih točaka je digitaliazcija ruralnih područja. Također naglašena je konferencija o budućnosti Europe za koju se nadam da će uskoro započeti pod njemačkim predsjedanjem, poručila je Dubravka Šuica. Sad se pokazalo da EU samo ako radi zajedno - može pomoći. Da se ne zatvaramo u vlastite nacionalizme, dodala je.

Na pitanje kako se Hrvatska priprema za izradu nacinalnog programa oporavka kazala je: To je plan koji će predložiti Vlada, ali važno je reći da to nisu novci koje će trošiti samo država. Tako danas mogu poslati poruku svim studenitima, ribarima, malim poduzećima, svima koji mogu koristiti ta sredstva - da preko svojih lokalnih jedinica dođu do Vlade i predlože svoje programe. Vlada će to uvrstiti u globalni plan. Nisu to nisu srestva samo za infrastukturu, bitno je da mali programi budu u skladu s europskim Zelenim planom i digitalnim planovima.