U Požeško-slavonskoj županiji 16 novozaraženih

U Požeško-slavonskoj županiji u zadnja 24 sata 16 novih osoba zaraženo je koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite, iz kojega povećanje broja oboljelih povezuju sa širenjem zaraze na maturalnim zabavama i svadbama.

-
Epidemija koronavirusa - iz minute u minutu  

Iz Stožera su s konferencije za novinare objavili kako su na području županije trenutno 134 osobe pozitivne na koronavirus, od kojih je devet pod nadzorom liječnika u požeškoj i osječkoj bolnici te u zagrebačkoj Klinici "Dr. Fran Mihaljević".

- Očekujemo da će nove mjere koje su na snazi (od 7. rujna) pokazati efekt za desetak dana. Požeško-slavonska županija do sada je bila među boljima, ali incidenti kroz maturalne zabave i svadbe rezultirali su povećanim brojem oboljelih, izjavio je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević.

Građanima je poručio kako uz odgovornost prema sebi, svojim bližnjima i široj zajednici mogu spriječiti širenje zaraze, pri čemu nošenje maske, držanje distance i pojačana higijena smanjuju širenje zaraze za 70 posto.

Građani često prešućuju kontakte sa zaraženima

Glavni županijski epidemiolog Ante Vitalija posebno je apel uputio vezano uz davanje podataka o kontaktima covid-19 pozitivnih osoba jer građani, upozorio je, često prešućuju kontakte sa zaraženim osobama.

- Mi nismo nikakva inkvizicija, to je potreba zbog njih, njihovih obitelji, njihovih kontakata. Znamo jasno da su neke osobe imale 20, 30, 40 kontakata, a kažu nam dva, tri, pet kontakta, rekao je Vitalija.

Apel građanima uputio je i župan Alojz Tomašević, pozivajući i poduzetnike da se pridržajavu propisanih mjera.

Tomašević je posebno istaknuo kako se prolazeći gradom jasno može vidjeti tko poštuje mjere, te je kao mogućnost u postrožavanju mjera najavio i ograničavanje broja sjedećih mjesta u ugostiteljskim objektima.

Zbog više slučajeva zaraze te propisane izolacije ili samoizolacije za sedam je dana odgođena sjednica županijske Skupštine koja se danas trebala održati.

Pod epidemiološkim mjerama između ostalih je i potpredsjednica Skupštine te gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.