Marić: Vlada ide od 1. siječnja u izmjene poreza

Prije Užeg kabineta Vlade ministri Marić, Tramišak i Ćorić su dali izjave glede izmjena poreza, programa reformi i prijava za očuvanje radnih mjesta.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako je Vlada najavila da će sa 1.1.2021. ići u izmjene poreza na dohodak. Snižavanje stope sa 24 na 20 i 36 na 30, te snižavanje stope poreza na dobit s 12 na 10 za sve poduzetnike koji imaju promet do 7, 5 milijuna kuna.

- Porez na promet nekretnina, porez na dodanu vrijednost na hranu, to su sve mjere koje smo stavili u program, ali nismo definirali kada u tijeku mandata, kazao je.

Ministar je naglasio kako se o poreznoj reformi treba govoriti sveobuhvatno.

- Kroz poreznu reformu smo pokušavali donijeti promjene koje bi dovele do pravednije raspodjele poreznog tereta. Hrvatska je i dalje zemlja koja po neizravnim porezima je pri vrhu po udjelu prihoda od PDV-a u brutto domaćem proizvodu, istaknuo je.Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Nataša Tramišak istaknula je, da što se tiče Nacionalnog plana oporavka, prati se Nacionalni program reformi koji je dobiven u zadacima europskog semestra.

- Zatražili smo od svih resornih ministarstava, žeupanija i gradova da nam dostave svoje projekte koji su spremni za realizaciju, rekla je. 

- Imamo odobreni iznos sredstava od oko 9,3 milijarde eura i znamo da moramo pratiti reforme. Svaku investiciju morat ćemo pratiti određenim reformama koje su nam zadane. Plan oporavka će se provoditi od 2021-2023. godine, odnosno s mogućnošću financiranja do 2026. godine, naglašava ministrica.Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić je istaknuo kako se očekuje više nego tijekom ljeta, prijava za očuvanje radnih mjesta.

- Trebamo svi biti svjesni tereta koji ova kriza nosi. Ona je globalnog karaktera i nije moguće za očekivati da se dođe do izlaska iz krize ukoliko svi dionici u sustavu ne budu maksimalno fleksibilni. To su pokazali i poduzetnici i Vlada, a treći dionik je financijski sustav i Hamag, naglasio je.