Sve više država uvodi nove restriktivne mjere, dio Madrida u karanteni

Diljem Europe ponovno raste broj novih slučajeva zaraze koronavirusom. Sve je nepovoljnija situacija u Austriji. Njemačka je zato na crvenu listu stavila područje grada Beča, što je izazvalo negodovanje lokalnih vlasti. Slovenija, pak, ponovno ima rekordan broj novozaraženih. Sve više država uvodi nove restriktivne mjere.

U Europi je zaraženo 4 milijuna i 870 tisuća ljudi. Najteže je ponovno u Španjolskoj. Madrid, s najvećim brojem novozaraženih, od petka uvodi takozvane ciljane blokade. Zatvaraju se škole, kao i pojedine četvrti, uz potpuno ograničenje kretanja.

- To se mora učiniti. S obzirom na to kako se do sada upravljalo krizom u Madridu, mislim da ne postoji drugi izbor, rekao je Alberto Palleria, Madrid.

U Austriji je broj zaraženih u jednome danu porastao za 800. Veliko je žarište Beč, u kojem je gotovo polovina svih novozaraženih. Reakcije susjeda nije bilo teško predvidjeti. Nakon Švicarske, i Njemačka je stavila Beč na crvenu listu.

Epidemiološko stanje pogoršava se i u Češkoj. U jednom danu zabilježeno je 1.600 novozaraženih. Naglo povećanje broja novih slučajeva vlasti objašnjavaju masovnim testiranjem.

- Cilj je što više ograničiti porast broja zaraženih. Prema statistikama, 90 posto zaraženih nema simptome, rekao je Andrej Babiš, češki premijer.

Grčka vlada najavila je jačanje preventivnih mjera u regiji Attica, koja ima najviše novozaraženih. Ograničava se broj ljudi na okupljanjima na otvorenome.

- Svi koncerti na otvorenome ne smiju prelaziti kapacitet od 50 posto i svi posjetitelji moraju sjediti. Pušenje i alkohol nisu dopušteni, a maske su obvezne, kazao je Nikos Hardalias, zamjenik ministra civilne zaštite.

Najveći dnevni broj novozaraženih od početka epidemije bilježi i Slovenija: 123. Zbog sve većeg broja hospitaliziranih, vlasti su najavile otvaranje četvrte bolnice za COVID. Slovenski epidemiolozi tvrde da su za kontrolu epidemije ključna iduća dva tjedna.