Ressler: Velike promjene po pitanju zelene i digitalne transformacije

Zelena ekonomija, digitalna tehnologija, zdravstvena unija s većim uplivom Bruxellesa, zajednička migrantska politika, okvir za minimalnu plaću na razini Unije, kritika Bjelorusije, Rusije i Turske, neki su od naglasaka govora predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

Oporavak Unije: Poziv članicama EU-a na odustajanje od dijela suvereniteta

Ovo je prilika da ostvarimo i provedemo promjene, poručila je prva žena Unije.

Poruke su se komentirale u emisiji "Tema dana" s gostima zastupnicima u Europskom parlamentu Toninom Piculom i Karlom Resslerom.

Ressler je rekao kako je glavno pitanje ovih dana u Europskom parlamentu, pitanje proračuna, ali i cijelog paketa pomoći koji je na to prislonjen.

- Osim iznosa od 1800 milijardi eura, važan je i način na koji će se ta sredstva koristiti, rekao je i dodao kako je ključno da bi se s njima pokušale dogoditi velike promjene po pitanju zelene i digitalne transformacije, naglasio je Resller.

Picula je istaknuo kako su gospodarstvo, zdravlje i tehnologija bile ključne teme govora predsjednice Europske komisije.

Predsjednica je iznijela planove da EU dobije veće ovlasti za hitne zdravstvene probleme. Ti planovi moraju dobiti potvrdu u proračunu EU-a i s time se moraju složiti članice Unije.

Ressler je rekao kako je jedan od ključnih dijelova govora Ursule von der Leyen bio usmjeren na poslovanje i povećanje zaposlenosti.