U Sloveniji 104 nove zaraze, vlada odlučuje o novim mjerama

U Sloveniji u zadnjih 24 sata provedeno je 3070 testova i potvrđeno je 104 novih zaraza koronavirusom. Preminulih nema, objavila je slovenska vlada. Slovenska vlada i epidemiolozi stanje i dalje drže vrlo ozbiljnim pa će u popodne raspravljati o novim mjerama za stišavanje drugog vala epidemije.

Ukupni broj  potvrđenih zaraza od početka epidemije sada se povećao na 4058, od čega je trenutno 1026 aktivnih, a u bolnicama su 62 pacijenata, od čega 11 na intenzivnoj njezi, većinom na respiratorima. Najveći broj novih zaraza u zadnjih 24 sata ima Ljubljana (29), a slijede Kranj (10), Maribor (9), Celje (6), a drugi su slučajevi raspršeni po nekoliko desetaka općina širom države. Izvorišta novih zaraza i dalje su lokalni kontakti, a infekcija ima i u školama te vrtićima, domovima za starije, u radnim organizacijama, ali i u zdravstvenom sustavu.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu 
Posebne stranice na kojima možete pročitati sve o koronavirusu 

U zadnjih sedam dana u Sloveniji su uz nešto više testiranja nego ranije potvrđena 642 novozaražena, a dnevni broj zaraza u zadnjih deset dana je udvostručen. Zdravstvene vlasti osobito brine naglo porast hospitaliziranih, zbog čega je određena reorganizacija i prilagodba zdravstvenih ustanova, a priprema se i otvaranje još jednog Covid-odjela u bolnicama.

Druženja sa samo 10 ljudi, kafići i restorani radit će do 22 sata

Kako prenose mediji, vlada će popodne na preporuku epidemiologa prihvatiti mjere kao što su daljnje smanjivanje dozvoljenog broja druženja u skupinama na najviše deset ljudi, a vjerojatno i ograničenje rada lokala i gostionica do 22 sata navečer. Neće, međutim, biti novih radikalnih mjera poput zatvaranja općinskih granica, kako je to bilo u proljeće, u prvom epidemijskom valu.

Škole nastavljaju po starom

Glasnogovornik vlade Jelko Kacin izjavio je za medije da će školske ustanove i dalje, bez obzira na prodor Covida-19 u školski sustav, raditi po programu rada u učionicama, koji je na snazi od početka godine, a samo razredi u kojima je potvrđen virus odvajat će se i ostajati u izolaciji deset dana.

Dodao je  da se građani trebaju striktno pridržavati već donesenih mjera i preporuka te da vlada razmišlja i o preporuci o obveznonm nošenju maski  i u nekim otvorenim javnim prostorima kao što su tržnice u slučaju da se širenje virusa u drugom valu ove jeseni nastavi nesmanjenim intenzitetom.

Prema izjavi ministra zdravstva Tomaža Gantara epidemiolozi ocjenjuju da će za kontrolu ovog vala epidemije i poravnanje epidemijskih krivulja u Sloveniji bitni biti dani u ovom te idućem tjednu.